söndag 24 november 2013

Digital bildbehandling. Nu är jag färdig med kursen.

Ni som hänger här på bloggen ofta har säkert sett att jag har har läst en liten högskolekurs, digital bildbehandling på 7,5 poäng på distans. Det har varit så roligt att lära sig nya saker och faktiskt riktigt härligt att plugga när det handlar om något som man själv tycker om och brinner för. Visst har det tagit lite tid men det har det varit värt.

Innan jag började kursen trodde jag kanske att bildbehandling mest handlade om att trolla bort finnar, ljuga med bilder och skapa häftiga effekter med läckra filter. Inget kan vara mer fel. Det handlar mer om att med små försiktiga medel lyfta fram ett budskap och att kanske få fram bilden som att man minns att den såg ut. Allra bäst är det förstås om man inte behöver göra något överhuvudtaget med sin bild, det tycker jag fortfarande. Ibland händer det att jag drar lite för mycket i ett och annat reglage men jag skulle tro att ni inte märkt någon större skillnad på mina bilder här på bloggen. Personligen tycker jag nog att trädgårdsbilder är bäst så naturella som möjligt. 

Jag har filat en hel del på dokumentationen till slutuppgiften, tänkt massor, plöjt igenom kurslitteraturen och experimenterat med bilder innan jag kände mig färdig att lämna in.
Tro mig det har varit lika roligt som att blogga.  I slutuppgiften skulle man presentera tre
bilder och ange att påstående som passade till bilderna. Bilderna skulle redigeras så att budskapet förstärktes och tydligt framkom och de skulle även passa ihop.Till detta skulle det skrivas en dokumentation där man bla. talade om vad man gjort och varför. Bilderna skulle visas både före och efter.

Att temat skulle vara något med trädgård var ganska givet. Mitt påstående blev:
Trädgården, en plats för vila och avkoppling. 

Om ni vill får ni gärna tjuvkika lite. Det blir lite som finn fem fel ni vet.


Före

Efter

Det är väl så här vi tänker oss trädgårdsvilan: lat, slapp, grön, solig och tillbakalutad.

Före

Efter

Mitt i alltihop kommer en bild med fel format och det retar mig alltid när det blir så på
bloggen så det ändrade jag på.


Före

Efter

Vila behöver inte betyda passivitet. Vi är ganska många som tycket att det är själva arbetet som är avkopplingen. Jag är säkert inte ensam om att hellre titta på min trädgårdssoffa än sitta på min trädgårdssoffa. Ser ni att jag har fuskat lite på ett sätt som jag annars aldrig skulle kunna tänka mig att gör här på bloggenEn fixad tuja är okej på en slutuppgift men inte på bloggen eller i ett reportage eller dylikt där det handlar om just min trädgård. 

Som ni ser har jag inte gjort något revolutionerande alls med bilderna. Små försiktiga
steg fick budskapet att framträda bättre och skönast av allt - jag blev godkänd. 


Kram ElisabethTyvärr kommer kursen snart att läggas ner men det finns möjlighet att få ta del av utbildningsmaterialet på moderskeppet.se


6 kommentarer:

 1. Låter som en kul kurs!
  Dina bilder är talande:)

  Marie

  SvaraRadera
 2. Bilderna är jätte fina, skulle själv vilja gå en sådan kurs...
  Ha en härlig vecka!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Grattis! Visst är det härligt att vara klar! Jag är så otroligt nöjd med att ha gått kursen. Nu ska jag se om de lektioner som jag tyckte var lite svåra utan att känna några krav på mig :)

  Kram och grattis igen!
  //Linda

  SvaraRadera
 4. Låter som en jättebra kurs men jag antar att man måste ha en fin kamera också. Synd att denna kurs inte ska finnas mer....../M

  SvaraRadera
 5. Kul med kursen och jättefina bilder. Jag inbillar mig att jag ser skillnaderna. Den sista bilden tyckte jag kanske vara finare före, soffan kom för nära mig, men det är bara för att jag ska vara viktig och tycka nåt!!!! Men visst är det roligt att kunna ändra lite. Sen att möjligheterna är oändliga är en annan sak.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Visst ser man en viss subtil skillnad på bilderna; Den första har ju en mjukare och varmare - och soligare ton. Den andra är det ju en otrolig skillnad på så den behöver man inte kommentera ens!
  Den tredje är ju också en aning närmare, men också en aningen "suddigare". Om det är bättre eller inte är jag dock inte kvinna att uttala mig om.....
  Har tänkt många gånger att jag skulle gå en fotokurs, men dom som är här på ön är uppe i Visby och åka dit i dåligt väder mitt i vintern. Näe, SÅ kul är det inte.....
  Kul att du blev godkänd! GRATTIS!!
  Susie

  SvaraRadera