söndag 28 augusti 2011

Växthuset

Välkommen in i mitt lilla växthus. 9 m2 stort och sprängfyllt med nyttiga godsaker,
allsköns viktiga, allt för skrymmande trädgårdsprylar och lite bling bling.


Det är lika bra att jag erkänner med en gång - jag hyser en hatkärlek till tagetes.
För mig är den 70-tal och barndomsminnen. Tönt blomman jag inte vill kännas vid
men ändå dras till. I växthuset har den fått en fristad långt borta från alla de milda
rabattkompositioner som annars dominerar trädgården. Ibland är det befriande att
få ösa på med färger.



Den lilla nästan självlysande kryddtagetesen ´Tangerine Gem´är en av favoriterna.
Bladen har en skarp kryddig citronsmak. Blomman passar bra i sallader och som
dekoration. Se bara vad snygg den är tillsammans med den rödbladiga basilikan.
Tänk så bra de mår här inne i sin egna skyddade lilla värld, långt från hungriga
sniglar och regn och rusk.


Randiga ´Mr Magestic´fungerar bra som kantväxt sedan jag skördat färdigt av
tidigt sådd ruccola sallat. Ruccolans blommor är riktigt trevliga och alldeles
nyligen tipsade en TV-kock om att de passade bra i salladen. Man kanske skulle
testa?


Årets experiment - vild prydnadsgurka,  Cucumis carolinus - betraktar jag som
misslyckat. Mer än såhär har det inte hänt på hela sommaren och nu har den lilla
drabbats av spinn också. Det får bli komposten och till nästa år ska jag beställa
hem spinnrovkvalster från Predator och ta tag i problemet.



Här har vi precis den sortens växtskyddsmedel som jag gillar. Den blå ballong-
blomman skrämmer bort vita flygare sägs det och jag är väldigt säker på att det
stämmer. Jag låter den självså sig men den är riktigt, riktigt trögstartad. Något
som den tar igen med besked mot slutet av sommaren. Nu är den lika hög som
tomaterna, alltså en riktig jätte. Själva plantan är inte alls lika ljuv som blomman
och snart kommer de gamla fröställningarna skifta i svart. Jag lovar att visa senare.



Här har vi själva huvudnummret i växthuset - tomaterna.  En stor skål står alltid
framme på köksbordet såhär års och de är försvinnande goda.


Aptitretande ögongodis. Det ingen riska att vi skulle få i oss för lite frukt och
grönt den här tiden på året. Det vi inte lyckas äta upp färskt, kör jag i mat-
beredaren och fryser in till vinterns köttfärssåser och andra smaskigheter.


´Moneymaker´,´Gardeners Delight´,´Bloody Butcher´,´Sungold´,´Yellow
Pearshaped´och´Olivade´heter några av godsakerna. Alla i familjen har sina
favoriter. Jag tycker bäst om ´Sungold´och ´Gardeners Deligh´men annars är
det ett väldigt riv efter pärontomaterna.  


Ha en skön odlingsvecka.
Flitiga Lisa

7 kommentarer:

  1. Hej Lisa !

    Vilka underbara bilder från ditt prunkande växthus ! Håller med dig helt om Tagetes ... fast just kryddtagetesen är helt ljuvlig ... så läcker bild på den och tomatplantan !

    När jag ser dina bilder önskar jag att jag också hade mer odling i mitt växthus ... får ta med mig inspirationen till nästa år !

    Det finns alltid så mycket tänkvärt i dina blogginlägg som ger så mycket näring för själen ! Tack för det !

    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  2. Så fint, och vilken växtkraft, i ditt växthus. Vi får också mycket tomater i år, men gurkan ville inte, tyvärr. Fina bilder, hälsa fåren :) Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Härliga bilder, underbart växthus och vilken tomatskörd!
    Kram Hanna C

    SvaraRadera
  4. Håller med ovanstående inlägg. Ser underbart ut.
    Tagetes är underskattat! Jag försöker att odla den som kantväxt och gärna tillsammans med purjolök eller grönkål. Då står den i fin kontrast till de gröna färgerna.
    Min favorit är också 'Tangerine Gem'.

    SvaraRadera
  5. Så fina bilder - avkopplande att vila ögonen på. En fråga - kör du alltså grönsakerna i färskt tillstånd i din matberedare (med knivarna?) och sedan fryser in rakt upp och ner?

    kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  6. Yes. Färska utan skållande eller kokande. Jag kör dem i matberedaren med knivar tills det blir en slät röra och sedan fryser jag in i lagom stora burkar. Ibörjan kokade jag dem lite lätt innan men för ett par år sedan testade jag att hoppa över det momentet. Men det är absolut en förutsättning att man fryser in burkarna annars skulle det nog jäsa på bara några dagar tror jag.

    SvaraRadera
  7. Tack för svar på din grönsaksröra! Jag har sett att folk gör lite olika med frågor och svar i sina bloggar men när jag ställer en fråga - som nu till dig - brukar jag kika tillbaka på den bloggen och inläggets kommentarsfält och förhoppningsvis finns svaret där :-). Inte ska "man" behöva leta upp och svar på frågeställarens blogg kan ju jag tycka.

    kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera