fredag 16 januari 2015

Eländes elände och lite julrosor.

Det börjar när jag kommer hem från jobbet. När riset kokar tittar jag förstrött i en
lantbrukstidning. Det är bara elände just nu, åtminstone om man är mjölkbonde. Kris med stort K. Ryssland kris med lågpris mjölk som väller in från alla håll. Arla sänker priset till bönderna, svenska mervärden är som bortblåsta och ICA och Axfood är vinnare på börsen.
Stormen Egon har härjat och det är fara för en otäck grissjukdom. Dock konstateras att det har vänt för svampodlingen...

Min vita julros börjar oftast blomma strax efter jul.

Sedan blir det en god middag med soffmys och ett trevligt TV-program på bästa sändningstid. Tänk, TV4 förstår precis vad jag behöver för att hålla humöret uppe. Efter det tar nyheterna vid och all världens elände rullar förbi i TV-tutan. Terrordåd, antisemitism, främlingsfientlighet, krig och bränder. Känns inte världen extra orolig just nu.
Svart julros utan namn som blommar lite när den vill.

Jag orkar inte höra mer och tänker att nu sätter jag mig framför datorn och flyr verkligheten en stund. Fräscha vårlökar, prunkande planteringar, svulstiga rabatter - paradiset finns i min dator, på era bloggar och våra bildarkiv. Här vill jag stanna, här finns bara bloggkärlek. 

Sedan känns det lite skämmigt. Tänk om jag inte använder min tid rätt. Här sitter jag och bloggar om rara små blommor när det finns så mycket viktigt att tycka till om och engagera sig i. Det är så lätt att ta fred och frihet för givet, så lätt att slösa bort goda gåvor. Det vi ser som självklart, får andra kanske betala ett högt pris för, utan att nå målet. 


Allt gott till er
ElisabethJag funderade en stund på bildvalet till inlägget och fastnade för julrosen. Den blommar trotsigt när inga andra blommor vågar blomma. En fin symbolik.2 kommentarer:

 1. Mycket elände och ondska finns i världen det är vi alla medvetna om. Men att bära den på våra axlar går bara inte! Vi får försöka hjälpa till, alla på vårt vis. Liknelsen med julrosen som blommar vackert trots bistert klimat är en bra symbol.

  Ha det gott och njut av din dag!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Ja nog är det elände allt överallt ibland känns ens egna elände som ingenting, tur är nog det med.Det är inte lätt att vet vad eller vad man ska välja för nåt att engagera sig i när det är så mycket. Viktigast är nog att inte fastna i att tycka synd om. Julrosen är en underbar och hoppingivande blomma. Det underligt med naturen den vet vad vi behöver.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera