söndag 20 juli 2014

Självsådda blå riddarsporrar.

Livet blir inte alltid som man har tänkt sig. Oförutsedda saker inträffar, vägar stängs och andra vägar öppnas. Helt plötsligt står man kanske där med något helt annat än det man tänkt sig från början. På något underligt vis kan det bli bra ändå och kännas så självklart.
Lika självklart som om det var meningen från början.

Det är likadant med trädgårdar. Min rabatt runt lusthuset var tänkt att gå i vitt och aprikos men blev så småningom vit, cremegul, lime färgad och, det som jag absolut aldrig tänkt mig, klarblå. Nu känns det ungefär lika självklar som att himmelen är blå.

Blå riddarsporrar, klematis och pärleternell i rabatten vid lusthuset.

Lusthuset bjuder på sköna skuggiga sittplatser. De blå riddarsporrarna känns
svalkande i sommarhettan.

Italiensk klematis på växtställning svalkas av en turkos ljuslykta.

Ett blått hav med riddarsporrar men nu har de snart blommat över.

Rabattens vita riddarsporrarna fröade av sig och de nya plantorna blev blå. Basen i rabatten är fortfarande vita blommor men det blå tillför lite spänning och lyster på att självklart vis. Så kan det bli när naturen själv får bestämma.


Sommarhälsningar
Elisabeth

6 kommentarer:

 1. Blå riddarsporrar kan inte bli fel. Så fint du har det och visst är det så att det inte alltid blir som man tänkt sig!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Blå riddarsporre är så fint. Vilken underbar trädgård du har. Man blir glad o inspirerad av dina fina bilder. Ha en härlig dag!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Det är så fint hos dig som om du skulle ha planerat i minsta detalj. Vet ju att det inte är så, ibland görs det av sig själv som man vill och blått passar i alla rabatter känns det som.
  Ha en skön sommarvecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Oh vad vackert ni har det!

  Du, hur är det egentligen att ha får? Vi har blivit med gård och planerar nu för mer djur. Betar fåren bra? Skulle gärna vilja ha två getter men de vill ju helst ha sly vad jag förstår, så de passar väl egentligen inte så bra på mest ängsmark antar jag. Äter ni ert eget kött?

  Hoppas du har det bra i värmen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Vad spännande. Hur många ska ni ha och vilken ras?
   Att ha får är både lätt och svårt. Lätt för att de är små och mer lätthanterliga än nötkreatur och för att man ofta kan använda befintliga byggnader på gården. Svårt för att det är lite mer pyssel och lammen är mer känsliga för tex. parasiter. Skickar man sina djur till slakt på ett slakteri kan det dessutom vara lite svårt att skicka lammen när de är lagom stora. Väger de för lite eller blir för feta får man nämligen väldigt lite betalt för dem.

   Det skulle nog kunna bli ett helt blogg inlägg, ja flera som svar på dina frågor
   .
   Ja, får är bra betsedjur de äter gärna sly av alla de slag, dock helst inte al. Jag kan inte så mycket om getter men vet att de har en striktare hierarki sig emellan. Ska du ha dem tillsammans kan det blir synd om fåren. En lite tråkig sak med getter är att de ofta har en sjukdom som heter meadi visna som även får kan få. Jag rekommenderar att du köper meadi visna fria djur. Det finns särskilda kontrollprogram för det som man kan gå med i genom svenska djurhälsovården/ fårhälsovården. Läs gärna på deras hemsida om sjukdomen.

   Du får gärna ta med dig familjen och komma och titta på våra får om du vill så kan vi prata mer.

   Ha det gott Elisabeth

   Radera