måndag 12 augusti 2013

Solhatt. Månadens favoritväxt:augusti.

Solhatten är augusti månads givna favoritväxt. Trots att den den inte är så jättestor drar den blickarna till sig. Den ser helt enkelt ut som en riktig blomma med en knapp i mitten
och blombladen runtomkring.  Ber man ett barn rita en blomma ser den nästan alltid ut som en solhatt, gerbera eller en prästkrage.


Kanske är den allra vackrast knoppig eller nyutslagen.


Förutom målningen har jag haft ett litet semesterprojekt till, nämligen att renovera delar av rabatten runt lusthuset. För att komma åt att måla behövde jag klippa lite på min gulorange Telemarkskaprifol och det slutade med att jag jämnade hela växten med marken. Jag har ändå alltid retat mig på färgen och nu var tiden mogen för det stora beslutet. Nu ska jag bara gräva upp roten och skaffa en ny ljusgul. De fula buxbomarna i krukan från Byarums bruk åkte också på komposten liksom myskmadran. Själva krukan 
blev utsatt för ytterligare ett projekt som jag tänker visa lite senare. Humleblomstren flyttades och jag investerade i fler vita solhattar. 


Det blev mycket bar jord som täcktes med två stora säckar nyklippt vit får ull. Mitt i hela härligheten ställde jag sedan en gammal tvättgryta/"grisapotategryta" som jag hämtat hemma hos mamma. Färgen är en härlig mix mellan ruffig rost och turkosgrön koppar. Det är en ovanlig trädgårdsfärg som sticker ut och jag har inte riktigt bestämt mig för om den är snygg eller inte. Kombon limevit solhatt och turkos gryta är i alla fall klockren, även om den rätta färgen inte riktigt kommer fram på bilderna.Vi tar med en bild på "röda" ´Magnus´också tycker jag, innan vi säger god natt eller godmorgon eller var ni vill. Fler månadsfavoriter hittar ni som vanligt i Anna Vattenkanna länksamling.


Ha en fin vecka
Elisabeth
10 kommentarer:

 1. Solhatten är en ypperlig perenn och det finns nog knappast någon som inte tycker om denna sensommarblommande snygging. Din gryta var ett kul inslag tycker jag.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Vackra bilder! Har precis fått solhatten "Magnus" att trivas hos mig, så nu lär det bli fler:)
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Jättesnygg kruka, gillar den rostiga/turkosa som verkligen var snygg mot ullen!
  Och precis som dig har jag valt solhatten till Månadens Växt, men den enda som inte blommar hos mig är den vita. Alla andra verkar ha överlevt, men den hittar jag inte.

  SvaraRadera
 4. Vackra blommor...." i det enkla bor det vackra".:)Ha en fin vecka.kram Ulrika

  SvaraRadera
 5. Snyggt! Hade jag haft solhattar hade det blivit en klar favorit. Men nu har jag inga i min nuvarande trädgård tyvärr. Fast det går det att ändra på:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. så vackert med solhattar
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker blogg! Ramlade in här av en slump och blev förtjust – hit kommer jag gärna igen :)

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 8. Min favorit oxå denna månad :-) Första gången som jag hälsar på hos dig så nu ska jag ta och kika runt lite.
  Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 9. Solhatt är en klar favorit. Mitt val från min trädgård blev dock Dahlian, eftersom den blommar i överflöd just nu.
  Ha det bra!
  Malin

  SvaraRadera
 10. Solhattar är jättefina! Jag är sugen på att skaffa mig några.
  Kram Carina

  SvaraRadera