tisdag 30 april 2013

Skägglök, liten flocknäva och en "blå" bolltistel.

I söndags gjorde vi årets första besök i Granskattehult, vår närmsta trädgårdsbutik. De är 
specialiserade på produkter till dammar men för mig var det som vanligt perennerna som hägrade. Jag hade inget särskilt mål med besöket, ingen inköpslista att gå efter och ingen plan. Men det är oftast då det blir bäst. Hittar man bara rätt växt brukar det alltid ordna 
sig med platsen i rabatten, tvärtemot vad experterna anser. Jag är en typisk spontankund
som oftast inte ser möjligheten förrän jag ser växten.




Under flera år har jag haft ett hål i rabatten runt lusthuset. En och annan spontansådd gurkört har vuxit där men annars har det mest varit ett tillhåll för diverse ogräs, mest våtarv. 

Blå bolltistel echinops banaticus ´Albus´.

Jag ville ha något högt och vitt och det blev en blå bolltistel. Kanske tänker ni som 
maken, att den är blå precis som namnet säger men den finns även i en vit variant.
Den passar bra i torra, soliga lägen med väldränerad jord och har ett stadigt, rundat och
upprätt växtsätt. Höjden är ca 1 m och den blommar på sensommaren. Bolltisteln gillas 
av bin och fjärilar och går bra att använda som eternell. Det låter som ett riktigt kap. Hoppas nu bara att den lätt gråvita färgen gör sig bra mot grannen vidjehortensian med "limevita" blommor.

Skägglök Allium stipitatum ´Mount Everest`

Å, en vit allium. Den bara måste jag ha. Jag är så nöjd med mitt lila bollhav i grusgångs-
rabatten att jag mer än gärna skulle vilja ha ett vitt också. Skägglöken trivs i full sol i väldränerad men inte allt för torr jord. Den är omtyckt av bin och fjärilar och är en vacker snittblomma. Förhoppningsvis kommer den att bete sig som sin lila kusin, sväva lite över alla andra under försommaren för att sedan försvinna helt. Hoppas att den frösår sig lika snällt...... men här håller inte alla med  mig vet jag.


Liten flocknäva  Geranium cantabrigiense ´St Ola`

Jag tror inte att man kan få för många nävor. De är lättsköttta och trivs i de flesta jordar i både sol och lätt skugga. Många nävor är fina marktäckare och har en lång blomningstid. Jag hoppas att denna vita ca 20 cm höga varianten inte gör mig besviken. Jag tror att jag
har en plats på andra sidan av rabatten för ´St Ola` annars får jag väl helt enkelt hitta på något. 



Det är i rabatten här ovan som som perennerna ska ner och jag hoppas så klart på mer fint vårväder. Trädgårdsarbetet blir ju så mycket roligare då.



Ha det gott
Elisabeth


5 kommentarer:

 1. Ja du, här har du en spontankund till! Äääälskar att botanisera på plantskolan och har en tendens att komma hem med både det ena och det andra.
  Tack för att du lämnade en hälsning på min blogg, så att jag hittade hit. Här finns mycket fin inspiration för mig att hämta!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. Tittar in och önskar dig en trevlig helg :)

  Instämmer vad gäller nävor - har en förkärlek till dem, världens bästa perenn :) Kram ♥

  SvaraRadera
 3. Tisteln är så fin och har så underbar färg och nävor är ju så tacksamma. Den tredje växten var kul att läsa om! Gör nog som du, köper när jag ser något jag tycker om! Då spirar inspirationen allra bäst!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Önskar dig en fin dag och en skön början på vår underbara
  månad maj!
  Kram Raina

  SvaraRadera
 5. Det kommer att bli så fint! Min trädgård är katastrof och är ingen trädgård heller. Bara massor av ogräs och..mera ogräs..Nån blomma och nån buske. Varje vår säger jag - Men i vår och i sommar då minsann, då ska det hända! Men det har inte hittills hänt något verkligt bra. Men i år kanske ;)

  Kram, ha en bra dag!

  Ann-Louise

  SvaraRadera