Kvällsmat bakom ladugården. Ensilaget serveras i stora rundbalsfoderhäckar
specialdesignade för ändamålet.
|
Dorsetlamm. |
Stora skjutporten är öppen mot baksidan och de äldre lammen och deras mammor får ensilaget serverat utomhus. Här i söderläge värmer solen skönt mot ladugårdsväggen och alla verkar trivas med tillvaron. Den första oroliga tiden, när de föddes i januari och en bit in i februari, är över. Nu är de snart stora och det är hög tid att börja tänka på framtiden.
Jag och maken har nyligen vägt lammen och så smått börjat titta på vilka vi ska behålla själva och vilka som ska säljas till liv eller gå till slakt. Om ungefär en månad kommer vi att börja leverera de första till slakteriet. Under de närmaste månaderna gäller det att väga ofta för att ha koll på hur mycket de växer så att de går till slakt när de är lagom stora. Redan tidigt i vintras, innan alla lamm ens var födda, gjorde jag en planeringsanmälan till slakteriet.
Snygging med texelpappa. |
Älsklingstackan är en korsningstacka. |
Under våren och sommaren tar vi inte tillbaka något kött för försäljning här hemma på gården men till hösten fortsätter vi med lammlådorna igen. Vi har redan fått in lite bokningar och det känns riktigt spännande med vårt nya projekt.
Ha det gott
Elisabeth
En snabbkurs i lammuppfödning :) tack för ny kunskap!
SvaraRaderaMå gott!
Intressant och spännande!
SvaraRaderaPia
Tack för denna lilla kurs, alltid trevligt att läsa något nytt!
SvaraRaderaOch fåren, lammen är ju så söta, helt bedårande!
Agneta kram