torsdag 30 augusti 2012

Blommor + grönsaker = sant

Färgglatt i grönsakslandet.
 
Visst är kombinationen grönsaker och ettåriga blommor oslagbar. Lyckas man riktigt bra
slår det nästan finrabatten i skönhetsvärde.  Vissa år lägger jag mycket tid på att 
planera vackra kombinationer som även passar växtföljden. Andra år blir det lite mer som det blir. Färgglatt, vildvuxet och charmigt, vackert på sitt eget vis och i år är det ett sådant år. Stammisarna ringblommor, gurkört, vallmo och krasse dyker upp lite där de tycker att det passar.Det har sina fördelar med att vara lite slarvig när man rensar ogräs.
 
Förutom att vissa växter anses förvilla skadeinsekterna så att de inte hittar rätt, fyller blommor som tex krasse ut de tomrum som uppstår när man skördat grönsakerna. Att vissa blommor som tex ringblommor, krasse och gurkört också är ätbara gör inte heller det hela sämre.


Självsådd ringblomma kamperar ihop med lila blåklinten som är praktiskt
låg och behändig.


Tyvärr namnlös.
 
Skördetid. Finns det något härligare än att gå ut och själv plocka ihop sin
middag.
 

Supergoda franska delikatess potatisen ´Amandine`, morötter, lök och majrovan 
´Golden Ball` får kanske bli en soppa tillsammans med lite bönor.
 
Svart pionvallmo, här´Black Peony`, ringblomman ´ Indian Prince`, krasse
och gurkört är grannar med blomsterböna, lök och morötter.


Jag vill gärna tro att mina ringblommor skrämmer bort en och annan morotsfluga och att tagetesen håller bladlössen borta men jag vet inte om det finns några vetenskapliga belägg för att det verkligen är så.
 

 
 
 
 
Hur som helst blir grönsaksodlandet mycket roligare med lite färgglada blommor som sällskap. I bland blir det till och med så färgglatt att det är bäst om buketten får stanna kvar ute. Eller vad säger ni?
 
 
Kram på er.
Elisabeth
 
 
 
 


10 kommentarer:

 1. Så härligt det är med dessa lite virr-varr-sensommar-köksland. Med grönsaker och blommor i en skön blandning som hos dig.

  men nä, den där buketten ska allt få stanna inne tycker jag. Så vacker som bara en ringblomsbukett kan vara...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag håller med att färgen gör skörden roligare...man liksom dras närmare ...pallkragarna! Din bild ( nr:3) skulle kunna vara en underbar tavla i köket, tycker jag ...jag kanske kommer att byta kök nästa år och då får du påmmina mig vad jag just sagt,så jag kan ta en likadan!
  HELT UNDERBART!
  Kram,Karla.

  SvaraRadera
 3. Jag sätter också ringblommor,tycker att dom ger en ordentlig färgklick....eller hur?;)Du kan allt ta in din fina bukett.:)Visst är det underbar med egna grönsaker,ska sätta fler nästa sommar.Kram Ulrika

  SvaraRadera
 4. Precis så ska det vara! Blandningen är praktisk men också en fröjd för ögat! Och mina ringblommebuketter, dom får komma in hos mej:)

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. Jätte fint fotograferat! Ringblommor är aldrig fel:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder och precis så vill man ju att ens odlingar ska se ut. Färggranna och rika på grödor! Men icke... Inte en ringblomma, inte en vallmo, inte en tagetes! Inga frön ville ta sig i år. Skaffade mig ringblommor på annat sätt, nämligen från nån annans överflöd ;o) Fast de har precis tagit sig, förhoppningsvis blommar de i överflöd länge, länge - så jag får njuta. Hm, hade ju siktat in mig på att göra ringblomsolja och salva i år. Får väl skjuta på det tills nästa år.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder igen!!
  Livskvalitet!!!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 8. vilka härliga grönsaker...blir lite avis..tänker på moröttrna som vi sådde i våras hrm de e inte större en ett lillfinger...o jag ska vara trädgårdsmästare hahahaha ha en fin helg kramen från Maja

  SvaraRadera
 9. Gillar dig Elisabeth & älskar att se dina bilder och läsa dina texter som alltid har det där lilla extra. Hoppas Ni får en skön helg!! Kram Sofia

  SvaraRadera
 10. Superhärligt med egenodlat. Härliga bilder!!!
  Ha en skön helg
  Kram
  AC

  SvaraRadera