torsdag 9 augusti 2012

Att tänka höst.

Just nu vill jag bara tänka på sommaren, inte på hösten, vintern och yrande snö men hur det än är med den saken så måste många fårbönder börja tänka på nästa år redan i början av augusti. Det är med andra ord dags för baggsläpp. Olika lamningstid ger olika slakttid, allt för att vi ska kunna köpa färskt lammkött hela året. Jag måste medge att det är lite svårt att ladda för vårens (vinterns) lamningar men både tackorna och baggarna tyckte att det var ett bra förslag, så varför inte. Beräknad nedkomst blir förhoppningsvis i början av januari. 
I samband med baggsläppet brukar vi klippa våra tackor. Förhoppningsvis sätter det fart
på hormonerna med tidigare lamning som följd. Det kan vara lite knepigt att få tackorna i brunst såhär års men det gäller framför allt att välja en ras med rätt anlag. Vi lyckas bäst med våra dorset tackor och korsningar med mycket dorset eller finull i.


Det är väldigt praktiskt att vara gift med en fårklippare. Det ser lekande lätt ut när han är igång men det är svårt, otroligt svårt att klippa ett får. Maken fixar det på några minuter och jag vågar inte ens tänka på vilken tid det skulle tagit om jag hade gjort det själv. Dessutom är det ruskigt lätt att klippa sönder fåret om man inte är van.

Man börjar med att sätta fåret på rumpan och klippa magen........nej jag ska inte trötta
er med ett långt pedagogiskt inlägg i konsten att klippa ett får. Det tar vi en annan gång hör ni. Den observante ser säkert också att bilderna kommer lite i oordning men "so what".


Ha det gott
Elisabeth


5 kommentarer:

 1. Höst och vinter vill man helst inte tänka på, även om varje årstid har sin tjusning.

  Det ser inte ut att vara den bekvämaste arbetsställningen när man klipper får... ;-)

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Så mysigt det ser ut! Men jag anar ju vilket arbete det ligger bakom idyllen. Hoppas ni får många lamm!

  Trevlig helg.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Vilket jobb! Hoppas din "fårklippare" har en stark rygg, för det ser svårt ut att klippa så många stora får ni har...Är de snälla...allihopa?
  Hälsningar,Karla.

  SvaraRadera
 4. Oj, det ser svårt ut! Är det inte svårt att få fåren att hålla sig stilla...men de kanske tycker det är skönt att bli av med den tjocka ullen //M

  SvaraRadera
 5. Blir lika fascinerad varje gång fårklipparen är hos oss, snabbt & smidigt och fåren blir så fina!

  Kram Ellinor

  SvaraRadera