I januari kommer årets första lamm till världen här på Hägagärde och så här i början av februari närmar vi oss slutet på vår första lammningsomgång. Det kan ju tyckas konstigt med lamning mitt i smäll kalla vintern, helt mot naturen. Väldigt många fårraser som tex våra Gotlandsfår är också styrda efter årstiden och lammar på
senvåren och försommaren ( enstaka undantag förekommer tex. en besättning på
Gotland med 300 tackor)
Men hur som helst vill ju vi konsumenter kunna äta färskt lammkött hela året. Lösningen är bla. tackor av raserna dorset och finull, eller korsningar där dessa raser ingår, som kan bli dräktiga under hela året.
senvåren och försommaren ( enstaka undantag förekommer tex. en besättning på
Gotland med 300 tackor)
Men hur som helst vill ju vi konsumenter kunna äta färskt lammkött hela året. Lösningen är bla. tackor av raserna dorset och finull, eller korsningar där dessa raser ingår, som kan bli dräktiga under hela året.
Hur hamnade jag här? Jo min herde ville ha en födelsevikt på mig och sedan tryckte hon i plastmärken i mina öron . Nu vet både hon och EU vem jag är. Nr. 11 051 heter jag. Något mer du ville veta? |
Det kan bli jobbigt med tidiga lamnigar om vädret är extremt kallt och då är det extra viktigt att lammet snabbt blir torrt och snabbt får i sig den livsviktiga råmjölken. Tänker man sig inte för kan det gå åt väldigt mycket kraftfoder med den här produktionsformen och då blir det dyrt. Detta ska väl å andra sidan kompenseras av att vi får mer betalt för köttet från lammen som går till slakt under första halvan av året.
Framåt mars, april brukar vi låta tackor och lamm få komma ut och rasta av sig i hagen runt ladugården, dörren står öppen och de kan gå ut och in som de vill. När sedan sommaren kommer kan jag släppa mina tackor på ett naturbeten som har alldeles för dåligt näringsvärde för växande lamm och digivande tackor. För oss känns det väldigt bra att kombinera två olika produktionsformer, vi fördelar arbetet lite mer jämt över året och kan använda våra åkrar och ängar på det sätt som passar djuren bäst.
Morsor kan man ha till mycket. Viloplats kanske? |
Lekplats? Herre på täppan. |
Som fårbonde tycker jag att lamningstiden är den allra roligaste på fåråret. Visst är det mycket passande på djuren, sena nätter, tidiga mornar och flera gånger där emellan men för det mesta klarar tackorna lamningen helt själva. I sällsynta fall får man rycka in och vara barnmorska, rätta till ett felläge eller hjälpa till att dra ut ett lamm som tar lite för lån tid på sig. Det är lika fantastiskt varje gång en ny liten lammunge kommer till världen och jag upphör aldrig att förundras över livet. Under en mycket kort och känslig period knyter tackan och hennes lamm band till varandra som skall vara under lång tid. Får hon ett tacklamm kan relationen bli livslång.
Ibland går det inte som man tänkt sig. Gränsen mellan liv och död kan vara tunn men tackor är rationella djur som inte sörjer i onödan. Får de inget gensvar från lammet ger de snabbt upp hela projektet. Det är nästan så att jag tror att jag blir mer ledsen över ett förlorat lamm än tackan själv.
Är man av någon anledning lite deppig finns det nog ingen bättre humörhöjare än att ställa sig och titta på de små lammen när de busar med varandra.
Gotlandsbaggen Ram omsvärmad av tackorna. I april är det dags för nästa lamningsomgång. |
Så till sist alla trädgårds freak, håll ut, nästa gång blir det lite trädgårdsbilder även om trädgården känns lite gråtrist just nu.
Flitiga Lisa
Åh, så kul att läsa om livet med fåren och lammen - det låter helt fantastiskt! Jag längtar tills jag kan ta med min tvååring och titta på de busiga små lammungarna här i närheten.
SvaraRaderaVilken underbar bild på lammungen !!
SvaraRaderaÅÅÅ jag bara MÅSTE ha lite lamm i år igen! Vi har ju haft det förra året och det var bland det roligaste (och godaste)!
SvaraRaderaFina bilder!
Vilka fina får ni har! Bra att du berättar lite om hur det fungerar och hur ni jobbar med fåren och nyttjandet av betet. Jätteintressant. Jag blev så glad av bilderna och jag tycker att nr 11051 måste få ett hm..., låt oss kalla det, kompletterande namn. Fleur kanske?
SvaraRaderaRoligt att få en inblick i arbetet med era får. Förstår att det måste vara underbart med små lamm skuttandes omkring :-)
SvaraRaderaLägger in dig i min blogglista så jag hittar hit igen!
Ha det gott. Kram, Ingela