lördag 21 mars 2015

Fårklippning

Nu är det bråda tider för landets fårklippare. Alla vill ha sina tackor klippta till lamningen, som oftast sker i april. Det är hygieniskt och bra på alla sätt och vis att bli av med ullen innan och de små lammen har lättare att hitta spenarna. Dessutom är det är skönt för tackorna men  kort päls nu när det börjar bli lite varmare. 

Som fårägare tycker man det är trevligt att se sitt får igen, inte bara en massa ull med huvud och ben. Är ullen borta ser man lättare hur tackan mår, om hon är lagom i hull och hur nära lamningen hon är.


Maken och hans fårklipparkollegor var samlade hos oss för ett tag sedan för lite jobb. Det kanske inte blev så många får klippta men det blev i alla fall fika och lite nya bilder till hemsidan. ;-)

Fåren klipps sittande efter en viss ordning. Allt för att snabbt och smidigt bli av
med ullen på hela djuret. Många amatörer  klipper sina djur när de står upp men det
tar längre tid och så är det svårt att komma åt under magen och på halsen.

När klippningen är avslutad ska all ull hamna i en hög utan att fårklipparen har
trampat i den.

Det tar några minuter att klippa ett får för ett proffs. I tävlingssammanhang kan
det gå på under minuten. 

Fårklipparyrket är ett jobb med mycket attityd och fårklippning är en konst. Det är ett fysiskt krävande arbete där det behövs smidighet och stor känsla för djuren man klipper. Lite skämtsamt brukar man säga att man ska ha stark rygg och lite hjärna för att bli en bra fårklippare. ;-)


Ha det gott
Elisabeth


3 kommentarer:

 1. Där fick jag mig en ordentlig flashback från tiden då vi hade får, ca 20 st men det var alltid ett jobb innan de var färdigklippta vilken jag för det mesta gjorde (med maskin) Det var så mysigt att se dem skutta iväg nyklippta och fina! Glad vår och lycka till med lamningen! /Lotta

  SvaraRadera
 2. Kan tänka mig att det frestar på rygg, nacke och armar, inget kvinnogöra kanske, för hur det än är så är vi inte lika starka som männen. Tänk vad djuren ger oss mycket! Go ull! Och sen lamm som väl bland det sötaste som finns!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Så intressant. Massor av info jag inte visste. Tack!

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera