fredag 28 mars 2014

Måttfullhet.

Måttfullhet handlar om att lägga band på sig själv och inte alltid ge uttryck för sina lustar
står det i Wikipedia. Måttfullheten är återhållsam och besinnad men även känslig och mjuk. 


Krokus i rabatten längs med grusgången. Om ni undrar vad det är för konstigt
grått runt så är det ull som jag ofta täcker rabatterna med för att ge växterna 
näring och hålla tillbaka ogräset.


Mitt förhållande till blommor och trädgård är inte alltid så återhållsamt. Mer är mer, så är det. Jag tänker att en måttfull trädgård är ganska strikt. Strikt men inte snål. Välklippta häckar, lugna bladverk och stora fält av en enda sort. Små blyga blommor som inte gör mycket väsen av sig men är vackra på riktigt nära håll. Några få väl valda blickfång.
Lite Ulla Molin, Ulf Nordfjäll och lugn klosterträdgård på en gång. Så hur hittar man då balansen, det magiska ordet lagom. Kanske min måttfullhet
i trädgården mer handlar om att välja bort än att välja till. Att vara lite sträng och återhållsam ibland och alltid sätta helheten i första rummet. Den allra vackraste blomman kanske inte passar just i min trädgård. Det kanske är bättre att gå på nummer tre eller fyra på topplistan för att uppnå den rätta harmonin.

Vårträdgården är återhållsam, men trots det underbart vacker.....eller är den vacker för att den är så återhållsam, känslig och mjuk.....
Trevlig helg på er
Elisabeth

Fler fina bidrag på temat måttfullhet hittar ni som vanligt på Blommig fredag hos bloggen
Bland rosor och bladlöss.

7 kommentarer:

 1. Vackra bilder! Så harmoniska. Kanske därför jag får lite rörigt hos mig...har svårt att välja och planera rabatten innan jag sätter spaden i marken.
  Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Ja, akkurat nå tidlig på våren, er hagen ganske måteholden! Vakker, men litt beskjeden blomstring.

  SvaraRadera
 3. Vilka härliga bilder av krokusen och den där bänken såg väldigt inbjudande ut. Gödsla med fårull - spännande. Trodde man använde det mot rådjur och sniglar. Kul att lära nytt!

  Ha en härlig helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt, den är bra mot rådjur och sniglar med och gödslingseffekten är kanske inte jättehög men ullen ger näring också.
   Elisabeth

   Radera
 4. Vackra bilder, tack för dem! Jag undrar om ullen: ligger den kvar eller lyfter du undan efter vårfloret? Jag har sett ull i planteringar förr men det ser ut som att det kväver en del spädare grönt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ull är kanske inte det bästa täckmaterialet i alla sammanhang. Man får inte lägga för mycket får då orkar inte lökarna växa igen. Jag la ut den i höstas men skulle nog väntat tills lökblommningen var över. Visst kan den kväva spädare grönt och den kväver ganska mycket ogräs också.
   Elisabeth

   Radera
 5. Så fint du beskriver måttfullhet, så enkelt och så svårt.

  Ha det fint
  /Anette

  SvaraRadera