fredag 14 mars 2014

Generositet


Skapelsen är god. Slösande, generös och god. I bland återhållsam och kärv men för det mesta väldigt generös. Hur många frön finns det i en vallmo kapsel och hur många har en maskros? Hur mycket breder en mynta ut sig på ett år? Trädgårdsmänniskor är också generösa. Det tycker inte alls det är svårt att ge vidare av sitt eget överflöd. Om en vanlig grå- eller grönmynta växer en kvadratmeter på ett år (minst) känns det bara helt naturligt, ja rent av befriande, att få dela med sig.


Kryddbukett med gråmynta , läkemalva, malört. temynta  förstärkt med klematis
och bergenia blad.


Några av mina trädgårdsväxter är hett efterlängtade "dyrgripar". Andra är snälla, lättförökade överlevare som jag fått av någon god vän eller släkting. Ibland har en enda liten fröpåse eller rotbit get hundrafalt igen.

Ett av mina första trädgårdsprojekt här på Högagärde var kryddlandet. Hos en god granne grävde jag upp myntor, malört, oregano och annat smått ock gott. Växter som hängt med sedan dess och utgör stommen i det lilla kryddlandet. Själv har jag fortsatt att gräva upp av mitt överflöd till andra.

Här har vi även citrontimjan och lavendel.


Tack alla ni som läser min blogg. Ni är generösa. Uppmuntrande, positiva, roliga 
att hänga med och (jag säger det igen) GENERÖSA.


Jag hoppas på ännu en härlig vårdag
Elisabeth


Fler härliga bidrag på  Blommig Fredag tema generositet hittar ni på bloggen Bland rosor och bladlöss.

Blommig fredag16 kommentarer:

 1. Trädgårderande med allt vad det innebär - fröer, plantor, skörd och trädgårdsmänniskor - är så otroligt givande. Det är verklgien en generös samvaro.
  Må så gott
  /E

  SvaraRadera
 2. Att dela med sig är en stor generös gåva som du har, förvalta den väl. naturen är generös mot oss alla på många sätt.
  Ha en fin fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
 3. Well spoken Mrs Högagärde! :) En underbar inledning på ditt inlägg som betyder väldigt mycket. För verkligen är skapelsen god, slösande och generös. Vi ska vara tacksamma för den rikedom vi bjuds på. Inte alltid kommer den att vara lika självklar tyvärr. Och oj vilken vacker bukett!!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 4. Det är du, Elisabeth, som är generös! Tack för ditt fina inlägg om ämnet.

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. Vad vackert både foto o text. Trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Ja det henger vel i hop, overflod og generøsitet hos hageplanter og hagefolk!
  Hvilken flott start for urtebedet, å få delbare sorter fra naboen!

  SvaraRadera
 7. Nog är det betydligt roligare att ge bort växter man rensar bort än att slänga dem på komposten.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Vilket härligt inlägg, fin tolkning! Så vackra bilder!

  Trevlig helg!
  Gunilla

  SvaraRadera
 9. Så generöst av dig att dela med dig av så vackra bilder:-)
  ha en skön helg/ Titti

  SvaraRadera
 10. Fint inlägg och tjusiga bilder! Håller helt med dig om att trädgårdsmännsikor är generös både vad det gäller att dela med sig av växter och kunskap inte minst.

  Tack för besöket hos mig och för att du generöst delar med dig!

  /Anette

  SvaraRadera
 11. Fastnar för kryddbuketten och känner känslan av att göra en örtröra... ..vänta, jag ska bara gå ut och klippa lite... Bland livets skönare stunder det där. Visst lever vi i en del av världen där skapelsen är slösande grön och generös. Fin tolkning!

  Ha en härlig helg! Carina

  SvaraRadera
 12. For en deilig krydderbukett. Det er morsomt å kunne dele av sin overflod. Og overflod blir det gjerne i hagen. Plantene gir og gir av seg selv.
  Ønsker deg en riktig god helg:)

  SvaraRadera
 13. Fina buketter och bilder! Visst är det härligt hur generös naturen är, bra tolkat!

  SvaraRadera
 14. Hahaha, hur mycket mynta växer på ett år ;) Här måste örtlandet grävas upp och tömmas på jord – sedan måste jag hitta ett bättre Alcatraz till plantorna!

  Kram och solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 15. Har tänkt lite samma som du när jag ser alla fröer! Och allt annat. Man lägger ett litet frö och får massor av sallad t ex, det är fantastiskt och vi borde kanske vara lite mer rädda om vår jord än vi varit hittills.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 16. Vilket underbart inlägg! Blir glad av att läsa dina ord. Och tacksam. Över att livet är gott. Att det är vår och att trädgården är redo att vakna till liv nu. Tack för all värme du sprider!♥

  Sköt om dig!

  Kram Lotta

  SvaraRadera