söndag 29 december 2013

Specialkost: svensk mat i skolan åt våra barn.

 "Vi tröttnade på att kommunerna serverade våra barn mat som vi själva skulle bli polisanmälda för om vi producerade den"

Anette Gustawson.

Mjölkbonden Anette och hennes man lyckades med det ingen trodde var möjligt - deras barn får skolmat producerad på ett etiskt sätt. Hennes önskan är att svenska 
djurskyddskrav ska vara minimikrav i all offentlig upphandling. För vad spelar det för 
roll om svenska djur har det mycket bättre än alla andra om ändå ingen vill köpa köttet. Det är sorgligt att se kommunernas dubbelmoral i frågan. Svenskt lantbruk har låg antibiotika användning, högdjurvälfärd, bidrar till den biologiska mångfalden och skapar arbetstillfällen.

Efter många om och men gick ansökan igenom då Anettes begärde att maten skulle vara producerad i enlighet med regeringens expertorgan Miljöstyrningsrådets baskrav.
Alltså ingen antibiotika i förebyggande syfte, max 8 timmars transport till slakteriet och inga onödiga kirurgiska ingrepp på djuren. Naturbeteskött och ekologisk produktion finns som tilläggskran. I praktiken innebär det nästan enbart svensk mat för Anettes två söner.

I år hittar vi Anette Gustawson på plats nr. 1 på tidningen Land Lantbruks


50 listan. Det gjorde störst avtryck 2013

Bild lånad från tidningen Land Lantbruk.

Med blommor och diplom gratulerades Anette Gustawson för att ha gjort störst avtryck inom de
gröna 
näringarna år 2013. Foto: SÖREN ANDERSSON


Listan innehåller allt ifrån vanliga bönder till makthavare som gjort störst avtryck inom
den gröna näringen under året. Alla avtryck på listan är dessvärre inte av positiv karaktär men all heder år Anette som lyfte frågan. Hoppas nu bara att vi alla, kommuner såväl som privatpersoner tar itu med vår dubbelmoral och inte låter prislappen vara det enda som styr våra inköp.

Läs mer om Anette på expressen.se/nyheter/anettes-barn-lyckas-fa-battre-skolmat-an-andra/ eller kolla in hennes facebookgrupp Svensk mat i skolan åt våra barn.


Ha ett riktigt gott nytt och nyttigt
etiskt producerat matår

Elisabeth


2 kommentarer:

 1. Vilken duktig kvinna. Tänk om vi alla orkade stå för det. PUH. Bara önskade det
  Ha ett Gott Nytt År. så ses vi efter 12 slaget på 2014
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät ju spännande...Här på bloggen eller...

   Radera