onsdag 30 januari 2013

Perennrabattsplaner.

Vad gör man när vinden blåser kall runt husen, vägarna snöar igen och temperaturen sjunker. Brrr.

Jo man startar datorn, öppnar bildgalleriet och drömmer sig tillbaka. Njuter av allt det sommarvackra, begrundar sina misstag och planerar för framtiden. Varje tillbakablick är en blick framåt. I det som varit hittar jag kanske lösningen som gör mitt odlingsår optimalt. Det låter som en hyfsat bra början på ett nyårstal men vi skippar det, nu är ju det nya året trots allt inte alls så nytt längre.


Nu glömmer vi snöslask och hala vägar för en liten stund och koncentrerar oss på den rabatt som löper längs med hela grusgången på ena sidan. Jag har gett den det sofistikerade namnet grusgångsrabatten. Tre enar, två bolltujor, en rektangulär sten, tre växttorn och en rosenbuske utgör själva stommen i rabatten. Där emellan växer ett antal 
härdiga perenner, helst planterade i stora sjok men lika ofta vilt spontansådda lite här och där. Jag väljer oftast perenner med lång blomningstid och gärna med fina blad som täcker upp när blommorna blommat över. 


I somras stod jag där många gånger och funderade på hur rabatten skulle kunna bli ännu bättre, för visst ser man att den har några år på nacken och behöver restaureras lite. 
Vissa växter har tagit för sig lite för mycket och andra har nästan blivit utträngda i grusgången. Är man en liten försynt timjan känns nog den tomma varma grusgången som
ett bättre alternativ än att stanna kvar och kämpa om utrymmet.

Men hjälp, nu har jag nästan glömt bort hur jag tänkte. Då är det tur att man har sina bilder som stöd för minnet.Fler solhattar ska det i alla fall bli. De blommar länge och ger lite stabilitet till allt det skira och småblommiga. Ormroten ska delas så att den återkommer på fler ställen i rabatten, för visst är det fint med lite upprepningar, det kan man gott kosta på sig när rabatten är lång. Sedan skulle jag önska att allt det som är litet och lågt och har vandrat ut i gången skulle få flytta in i rabatten igen men..... Den stora blåcklockan funderar jag på att ta bort helt. I stor mängd blir den gärna lite för babyblå. Visst är den en riktig älsklingsblomma men frågan är om den inte är allra vackrast och mest åtråvärd i på en  vild blomsteräng. Ni vet den som fåren inte får beta förrän sent på sommaren. ;-)

Ha det så gott
med alla era odlingsplaner.
Elisabeth


8 kommentarer:

 1. Härligt med trädgårdsfunderingar. I år hoppas jag få ordning på mitt grönsaksodlande och kanske en ny plantering vid infarten. Funderar som bäst om nätterna, när lillasyster äter och huset sover. Hursomhelst, är jätteförtjust i dina växtstöd och hoppas att honungsrosen ska få sällskap av ett sådant när våren börjar spira!

  Kram Ellinor

  SvaraRadera
 2. Jag tycker väldigt mycket om klassiska rabattkompositioner och du har verkligen lyckats fint.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Så vackert och härlgt att få se nu när snön vräker ner här hos oss. Blir sugen på att göra "finträdgård" men jag vet att till våren och sommaren då får vi prioritera annat på den här gården. Just nu är det till att greppa spaden och ta sig ut till djuren, ha en fin dag /Anneile

  SvaraRadera
 4. Vilken vacker rabatt, härliga färger helt i min smak :)

  Ha en bra dag, Marie

  SvaraRadera
 5. Vilka underbara bilder från din trädgård! Jag längtar så att det snart skall bli vår så jag kan ut i min trädgård. Varje år brukar det alltid bli något nytt projekt i min trädgård. I morgon skall vi få hjälp med att ta ned tre stora björkar som skuggar alldeles för mycket i vår lilla trädgård. Så då blir det lite nytt att pyssla med i den hörnan när våren kommer.
  Önskar dig en fin torsdagskväll!
  Kram Raina

  SvaraRadera
 6. Vilka rabatter! Och vilka färger! Ja, ibland så längtar man och jag har just gjort ett album från förra året och när man ser all grönska är det svårt att förstå att det möjligen skulle kunna bli så igen!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Så himla härlig trädgård - och är det ett litet lusthus jag skymtar bakom all frodighet?

  Själv har jag inte fått igång trädgårdslängtansknappen ännu... Vet inte vad det är med mig? Kanske för att jag var så trött på allt i höstas. Nä, får nog ta och rycka upp mig. Ska bläddra i nån vacker trädgårdsbok i helgen tror jag.

  Ha en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Åh vad man längtar till sommaren när man ser dina bilder! Det är så jättefint i din trädgård och dina planteringar känns helt rätt till ert vackra hus. Men visst är det kul att tänka nytt i alla fall!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera