onsdag 23 januari 2013

Om kött och klimat.

Jag och mina får har för länge sedan tröttnat på att ses som miljöbovar. Men idag tänker jag inte skrika mig hes och föra fram några argument, utan istället bjuder jag på lite fakta. Det blir tio tunga procent fakta om kött och klimat, sammanställda av Hilda Runsten, LRF. Läs och begrunda.




     10 siffror om Kött och klimat
  • 80 % av klimateffekten orsakas av koldioxid, av det kommer 60 % från fossila källor och 20 % från ändrad markanvändning t ex skövlade regnskogar. Av återstående 20 % är 15% metan och 5 % lustgas. Av metanet svara djuren för ca 1/3 eller 5 %.
  • 30-40% mer växthusgasutsläpp bidrar det brasilianska köttet med i jämförelse med svenskt kött.
  • 15 % kan utsläppen från livsmedel minskas genom att inte slänga mat som går att äta.
  • 25-40 % minskar du utsläppen orsakade av köttproduktion genom att välja svenskt kött.
  • 32 % av utsläppen i Sverige kommer från inrikestransporter.
  • 13 % av utsläppen kommer från jordbruket.
  • 800 mil/år kan du köra på biogasen som kommer från en kossas gödsel.
  • 40 % har köttkonsumtionen i Sverige ökat med sedan 1990, samtidigt har den inhemska produktionen minskat.
  • 20 % kan svenskt lantbruk minska sina klimatgasutsläpp med inom 10 år om rätt förutsättningar ges, t ex satsningar på biogas, kväveeffektivitet och förnybara bränslen. Arbetet pågår just nu.
  • 11 ton CO2-e per åt släpper varje svensk ut, målet är att minska till 1-2 ton per år. Maten står för drygt 2 ton av hushålllens utsläpp på 8 ton. Kött står för ca 0,7 ton av dessa, om man inte räknar in markeffekterna från importerat kött. Godis/läsk står för 0,5 ton.


Läs hela artikeln på: Fåravelsförbundets hemsida och läs även Jordbruksverkets rapport om du har en stund över.


Ha det gott
Elisabeth


10 kommentarer:

  1. BRAAAAAA!!!!!
    Fler såna här inlägg - de behövs verkligen.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Tack! Bra! Utmärkt!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  3. Gott att läsa! Stå på dig du och dina får!!!!
    Mera sådan fakta!
    Allt gott till dig!
    Kramar
    Raina

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag har också läst dina, fåravelsförbundets och jordbruksverkets rader...mycket intressant om all fakta om kött och klimat.Det ger verkligen en tankeställare( hmmm...heter det så? )
    Ha en bra dag,Karla.

    SvaraRadera
  5. Alltså bidrar jag genom att bara äta svenskt kött, köra så lite bil det går och slutar äta godis och läsk. Tack för bra info!

    SvaraRadera
  6. Där ser man vad varje liten åtgärd vi tar för att hjälpa till så Moder Jord kan låta bli att storkna är viktig. Om bara alla långtradarleveranser skulle ske med järnväg, bara det skulle göra stor skillnad. Tänk att det ofta är fokus på fel syndabock!!
    Tack för mycket intressant information. Nu ska Gubben få läsa!

    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  7. Så sant, att de små stegen är viktiga och att vi alla kan hjälpas åt genom närodlat och närproducerat. Bra att dessa åsikter kommer fram överallt och här genom din blogg.

    Ha det gott, Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Jag försöker hitta tillbaka till din blogg med det står att din profil inte är utlagd eller blockerad eller något sådant.

      Radera
  8. Intressant läsning.Önskar dig en skön helg.Kram Ulrika

    SvaraRadera
  9. Mycket bra och intressant läsning! Vi ska verkligen försöka prioritera närodlat och närproducerat så mycket vi kan!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera