10 siffror om Kött och klimat
- 80 % av klimateffekten orsakas av koldioxid, av det kommer 60 % från fossila källor och 20 % från ändrad markanvändning t ex skövlade regnskogar. Av återstående 20 % är 15% metan och 5 % lustgas. Av metanet svara djuren för ca 1/3 eller 5 %.
- 30-40% mer växthusgasutsläpp bidrar det brasilianska köttet med i jämförelse med svenskt kött.
- 15 % kan utsläppen från livsmedel minskas genom att inte slänga mat som går att äta.
- 25-40 % minskar du utsläppen orsakade av köttproduktion genom att välja svenskt kött.
- 32 % av utsläppen i Sverige kommer från inrikestransporter.
- 13 % av utsläppen kommer från jordbruket.
- 800 mil/år kan du köra på biogasen som kommer från en kossas gödsel.
- 40 % har köttkonsumtionen i Sverige ökat med sedan 1990, samtidigt har den inhemska produktionen minskat.
- 20 % kan svenskt lantbruk minska sina klimatgasutsläpp med inom 10 år om rätt förutsättningar ges, t ex satsningar på biogas, kväveeffektivitet och förnybara bränslen. Arbetet pågår just nu.
- 11 ton CO2-e per åt släpper varje svensk ut, målet är att minska till 1-2 ton per år. Maten står för drygt 2 ton av hushålllens utsläpp på 8 ton. Kött står för ca 0,7 ton av dessa, om man inte räknar in markeffekterna från importerat kött. Godis/läsk står för 0,5 ton.
Läs hela artikeln på: Fåravelsförbundets hemsida och läs även Jordbruksverkets rapport om du har en stund över.
Ha det gott
Elisabeth
BRAAAAAA!!!!!
SvaraRaderaFler såna här inlägg - de behövs verkligen.
Kram Lotta
Tack! Bra! Utmärkt!
SvaraRaderaAgneta kram
Gott att läsa! Stå på dig du och dina får!!!!
SvaraRaderaMera sådan fakta!
Allt gott till dig!
Kramar
Raina
Hej! Jag har också läst dina, fåravelsförbundets och jordbruksverkets rader...mycket intressant om all fakta om kött och klimat.Det ger verkligen en tankeställare( hmmm...heter det så? )
SvaraRaderaHa en bra dag,Karla.
Alltså bidrar jag genom att bara äta svenskt kött, köra så lite bil det går och slutar äta godis och läsk. Tack för bra info!
SvaraRaderaDär ser man vad varje liten åtgärd vi tar för att hjälpa till så Moder Jord kan låta bli att storkna är viktig. Om bara alla långtradarleveranser skulle ske med järnväg, bara det skulle göra stor skillnad. Tänk att det ofta är fokus på fel syndabock!!
SvaraRaderaTack för mycket intressant information. Nu ska Gubben få läsa!
Kram Eva-Mari
Så sant, att de små stegen är viktiga och att vi alla kan hjälpas åt genom närodlat och närproducerat. Bra att dessa åsikter kommer fram överallt och här genom din blogg.
SvaraRaderaHa det gott, Birgitta
Hej. Jag försöker hitta tillbaka till din blogg med det står att din profil inte är utlagd eller blockerad eller något sådant.
RaderaIntressant läsning.Önskar dig en skön helg.Kram Ulrika
SvaraRaderaMycket bra och intressant läsning! Vi ska verkligen försöka prioritera närodlat och närproducerat så mycket vi kan!
SvaraRaderaHa en fin helg!