lördag 7 juli 2012

Sommargäster

Här har vi årets sommargäster, en brokig men härlig skara nötkreatur som ska hjälpa oss
och fåren att hålla efter gräset under hela långa sommaren. De är alla glada och nyfikna och poserar mer än gärna framför fotografen.


En charolais kviga  har spanat in oss.

Själva hade vi Hereforddjur fram tills för några år sedan men vi har inte hunnit öka upp antalet får än i förhållande till vår areal. Fåren hinner helt enkelt inte äta upp allt gräs. Dessutom är det ovärderligt att ha olika djurslag som betar i markerna. De gillar delvis olika växter, betar på lite olika vis och har inte inte riktigt samma sorts parasiter (maskar i magen). Det sista är en klar fördel eftersom vi är ekologiska och inte får avmaska våra djur rutinmässigt. De små lammen är mycket känsliga för parasiter och bör absolut få komma ut på ett parasitfritt bete när vi släpper ut dem på våren. Man brukar räkna ett bete som parasit fritt när det inte betats av får under en vinter, en sommar och ytterligare en vinter.      


Nyanser av brunt och vitt.

En köttraskviga och en till
En riktig liten söting.

Det är en liten behändig flock med ett par stabila köttraskor i ledningen, deras kalvar, några kvigor och sist men inte minst en riktigt maffig Herefordtjur. Det händer att jag blir lite nostalgisk och saknar våra egna Hereforddjur men det går fort över. Vid närmare eftertanke är det nog gödseln som vi saknar allra allra mest. Det kan ju låta lite konstigt för den oinvigde men all näring är guld värd. Det vet alla vi som odlar.


Ha det gott
Elisabeth
10 kommentarer:

 1. Tycker också att dom är riktiga sötisar... där dom betar innanför stängslet! Får skulle jag kunna tänka mej på våra gärden utanför knuten. Nu har vi grannens hästar som sällskap. På precis lagomt avstånd! Har sån respekt för stora djur.

  Ha det gott bland dina djur:)
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Så fina är de<3 Nu har jag fixat så man kan ansluta sig till min sida, så välkommen<3 Har precis varit och lämnat Klara på nässjö station & Vj är i Gullbranna så nu är här tyst...

  SvaraRadera
 3. Vackra djur!
  Mysigt att få ha dem tätt inpå, utan att de kommer in...
  Ha en bra helg!
  //Ulrika

  SvaraRadera
 4. Synnerligen trevliga gräsklippare, och vackra!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Så fina bilder, det är för härligt med djur inpå knutarna, man blir lycklig av dem (:D
  Intressant läsning.
  Ha det gott!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 6. Så fina de blir på bild : )
  /Cika

  SvaraRadera
 7. Som f.d. stadsbo måste jag fråga varför man aldrig ser får OCH kor på samma bete? Eller kor OCH HÄSTAR? Eller hästar OCH får? Tror jag sett blandade djur endast ett par gånger, blir det konstiga parasiter eller.....!?

  SvaraRadera
 8. De flesta har väl så många djur av varje sort att det kan bli lite bökigt att blanda tror jag och sedan kanske djuren har olika behov av bete. Hästar verkar sällan gå på riktigt bete och har man tackor med lamm eller bara lamm behöver de att bättre bete än tex hästar. Ur parasit synpunkt skulle det nog vara jätte bra om djuren betade tillsammans. Sedan är ju får ganska små så det kan nog bli lite tufft ibland....Det är nog bättre att låta fåren beta först och hästarna sedan.

  SvaraRadera
 9. Vilka fina fotomodeller du har riktigt kurviga och fina ;)
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 10. Åh så underbara bilder du bjuder på! Och information, nu lärde jag mig nåt nytt!
  Hoppas du njuter av sommaren och att ni inte svämmat över av regnet!
  Kram Camilla

  SvaraRadera