torsdag 9 februari 2012

Vitt, vitt,vitt och en massa färg.

Just nu är hela min värld vit, mest utomhus så klart men även här i huset i den goa
stugvärmen.

Vita blommor är så vackra. Jag bara älskar dem men jag är som florist också fullt medveten om att inte alla delar min passion. Få färger kan tydligen provocera så
mycket som just helvitt. Man rynkar på näsan och förfasar sig, död och begravning.  Ständiga insändare i inredningstidningarna hatar något så oskyldigt som en färg.
Det är ju bara en färg, en av många men färger väcker så mycket känslor. 


Ranunkel, vårens kanske vackraste snittblomma.


Det blir inte bara vitt för att det är så vackert, det är lika mycket en gammal vana, ett säkert kort som man vet passar överallt i hela hemmet. Men så en dag, med julen på lagom avstånd och sommaren alldeles för långt borta, händer det. Jag börjar längta efter färg. Mycket färg och stark färg som en sorts revolt mot mitt nordiskt svala jag och alla oskrivna regler om hur en bukett eller ett hem ska se ut.Mycket färg ska det vara, knalligt och karamelligt. Kanske inte alla färger på en gång utan noga utvalt. Jag plockar dom godaste bitarna ur godispåsen. Idag blir ranunkler
i rosa, orange och, ja vad ska vi kalla det? Mörk cerise eller rödlila...

Det är helt enkelt dags får lite
vårlik årlig färgfrossa.

Flitiga Lisa
9 kommentarer:

 1. Jag är överförtjust i ranunklar, bara älskar dem! Men tyvärr är min erfarenhet att de bryts väldigt lätt och då är ju det arrangemang som du gjort ett bra tips! Sen tillhör jag dem som tidigare inte gillat vita blommor och fortfarande har jag lite svårt för vita nejlikor, men annars är vitt min favoritfärg på blommor numera.

  SvaraRadera
 2. Mmmm, gillar också vita blommor! Men visst längtar man efter färg inte minst de färgsprakande tulpanerna jag planterade.
  Ranunkel är en vacker blomma, härliga färger (:D
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Älskar verkligen den sista bilden med den orange ranunkeln... som en katt bland hermelinerna! Orange har varit bannlyst hos mej sen 70-talet... men nu har det hänt nåt! Jag planerar en orangeblommande rabatt i år! Tänk, hur man kan ändra sej! Fast vita blommor är och kommer alltid att bli mina favoriter. Och ljusrosa... och ljusblå... och...

  Ha en fin helg.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Underbara bilder på underbara blommor! Vårinjektion! Annars så håller jag med dig om Nejlikorna!

  SvaraRadera
 5. SNYGGT!!! Gillar ju alla färger, även vitt, men är just nu är det FÄRG som gäller för mig. Ju starkare, desto bättre.....

  SvaraRadera
 6. Ranunkler har jag aldrig köpt som snittblomma. Hur länge står de sig? Men de är verkligen fina! Min favoritfärg är den vinröda, även om det inte direkt hör till vårfärgerna. Men jag tycker också mycket om vitt, och en ny favorit den här vintern är de vita amaryllisarna som fortfarande blommar.

  Vintervita hälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ranunkeln är riktigt hållbar som snittblomma. Det är ju alltid svårt att säga riktigt hur länge den står med två veckor eller mer är inte ovanligt. Ställ den valt över natten och byt vatten ofta så står den längre. Det är kanske mer troligt att en ranunkel ger upp för att den viker sig( precis som Maj skrev)än för att den blivit för gammal. Men det gör ju inget som ni ser.........Annars åldras den väldigt vackert och ser nästan ut som tunnt frasigt papper mot slutet, så kameran kommer kanske fram igen.

   Radera
 7. Å, ja, det är en sån humörsak det där med färger på blommor, jag tycker att det växlar både med humör och var dom ska vara och till vad. Men din ranunkler var jättesöta och det är fint när dom flyter omkring så där!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Så lyxigt att vara florist - då har man alltid tillgång till härliga blommor i alla färger. Ranunkler tillhör en av mina favoriter, men jag får sällan tummen ur att åka och handla några. I år har det dessutom varit helt hopplöst dåligt med snittblommor för min del. Jaja, får väl frossa sen i vår. Själva plockandet är dessutom halva nöjet :o)

  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera