Fetaost och broccoli lyckas vi inte så bra med på Högagärde men annars är det en alldeles särskild känsla att få laga mat av det man själv odlat och fött upp. Här odlat, spårbart och med en väldigt liten klimatpåverkan måste man säga, med det undantaget att lammen åkt till det lokala slakteriet och vänt och att jag faktiskt tog en runda till affären för att köpa nästan enbart creme fraich. Det man inte har i huvudet får man ha i bensintanken som ni vet.
Det här var ingen fint stylad matbild men ibland är det roligare att äta än att fotografera. |
Många är osäkra på hur man kryddar lammkött. Mitt bästa tips är örtkryddor och kanske vitlök eller lite lime och honung. Men nu ska ni få ett idiotsäkert tips som bara inte kan
gå fel. Köp färdig lammkrydda i affären så slipper du experimentera. Jag har testat den från Santa Maria men det finns säkert andra bra blandningar av andra fabrikat. Om du
inte är så van eller om du bara är lite lat som jag så är en färdig blandning ett bra alternativ.
Recept på lättaste lammkotletterna och
klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker med fetaost.
In i ugnen på 225 grader:
Potatis och lök skurna i bitar och små rödbetor även de skurna i bitar.
Krydda med salt, peppar, timjan, basilika och lite olja från fetaostburken.
Lägg i broccoli och fetaost när potatisen börjar bli färdig och rosta lite till.
Salta och krydda kotletterna med den färdiga lammkryddan.
Stek dem i en stekpanna och häll i en burk creme fraich när de är nästan färdiga.
Låt det koka ihop och salta och krydda eventuellt lite till om det behövs.
Vill du inte använda kotletter går det lika bra med tex. skivad bog eller andra
grillskivor.
Lycka till
och stort grattis till dagens
alla fina pappor
Elisabeth
Vilken lyx. Tur att vara pappa i er familj. Det låter ju smaskens och jag vet att det är det också. Här har pappan varit i Malmö på jobb, så det får firas en annan dag.( Han får ett litet paket när han kommer sent i kväll i alla fall)
SvaraRaderaHa en fin vecka
Kram Meta
Ahh vad smaskigt! Vi körde en variant på temat. Så kallad, ytterlile av får. Brynt hel i panna med svart+vitpeppar och så en hel stjärnanis som fick ligga med. Sen fick den gå färdigt i ugnen i stekskyn och serverades med potatisgratäng. Hur gott som helst:) Ha det fint, Kram /Carro
SvaraRaderaStjärnanis har jag aldrig prövat men det låter spännande.
SvaraRaderaElisabeth