torsdag 6 juni 2013

Inspirationsresa: ull, mat och lite trädgård

Studieresa med fåravelsföreningen till Alingsås. Tema förädling av allt som har med får att göra: ull, kött, skinn och naturvård. 

Första stoppet blev en smaskig "fikabuffé" på Nolbygårds ekobageri och kafé. Här blev det
även en liten trädgårdsbonus med en läcker köksträdgård uppbyggd av återvunnet byggmaterial från grannbutiken Hus till hus.


Margareta och Ingemar Zakrisson guidade oss runt på det småskaliga spinneriet Ull i väst.
I höstas levererade jag ull dit och nu fick jag verkligen blodad tand. Det finns så många spännande typer av garn som jag skulle vilja prova. Nu ska ingen ren fin ull längre
slängas ut i skogen, här ska det spinnas.


Den godaste lunchen åt vi på Holma Gårdsbutik. Förutom får och fjällkor har Anette
eget styckeri, charktillverkning och catering.


Sista stoppet blev på fårgården Mysten där Margareta och Ingemar bor tillsammans med sina Gotlandstackor och övriga djur. Hela gården är som en vacker idyllisk trädgård. 
De små åkrarna och ängarna är inhägnade med "gärsgårdar" och stenmurar och omgivna av skog. En fridfull plats där många, både fårfolk och andra varit på kurser och studiebesök genom åren. Både Ingemar och Margareta är sanna folkbildare som gärna delar med sig av sina kunskaper.


Det här är vad alla skulle behöva mer av. Det är en ljummen försommarkväll.  Vi sitter 
och fikar i fruktlunden med högt böljande gräs och tittar ut över markerna. Man kan nästan  känna hur friden svävar över nejden.


Lev väl
Elisabeth

1 kommentar:

  1. Ja, det spelar ingen roll hur hemkär man (jag) är, så behöver man sådana "påfyllningsstationer". Det är så inspirerande att beröras av andras energi pch ideer.
    Kram Pia

    SvaraRadera