Ett klassiskt borede modell större. |
Som stommar till äggen har jag använt vanliga frigolitägg från en hobbyaffär. OK , jag
vet, plast rimmar inte så bra med naturmaterial men tills jag kommer på något bättre får det bli såhär. Visst kan man tova utan en stomme under men det tar lång tid, är svårare
att få till formen och sedan tar det jätte lång tid innan det torkar om man våttovat.
Fjädrar och en jasmin mjukar upp och orkar man inte tova så många ägg
tycker jag det är fint att blanda olika sorter och storlekar. Vanliga ägg är
också fina att dekorera med till påsk.
|
Såhär gör jag:
Jag lindar in ägget i kardad ull. Det är viktigt att ta många tunna lager med ullens fiberriktning åt flera olika håll. Från kardfloret lossar jag tunna, ca 5-7 cm breda remsor
som jag lindar hårt, lite huller om buller runt ägget, ungefär som om ägget vore ett nystan.
Jag gör en varm såpblandning som jag dänker in ägget med. Det är viktigt att vattnet är varmt och jag blandar såpa lite på måfå (kanske 1/3 del såpa) En klassisk dänkflaska som man använder vid strykning är det perfekta verktyget.
I det första skedet när man blött ner ägget kommer ullen att kännas flera nummer för stor men när tovningen är klar kommer den att ha krympt till lagom storlek. Jag kramar försiktigt ägget i händerna ungefär som om det vore en snöboll. Är man för våldsam eller jobbar på bara ett ställe bildas lätt veck - så snurra hela tiden. När ullen krympt ihop lite mer kan man börja gnugga ägget. Tovningen är klar när ullytan är fast och lite lätt småbubblig.
Att tova är ganska tidsödande. Det tar säkert en 15 minuter att få till ett ägg och håller man på för länge får man lätt ont i armarna, men var får man inte stå ut med för att få det lite påskfint.
Sätt äggen på en pinne så syns de mer. |
Små detaljer. |
Ha det så gott och pyssla lugnt.
Elisabeth
Så fina tovade ägg. Jag gillar dem både på fatet och på pinne. Har aldrig provat att tova men blir så sugen när jag ser dina fina alster.
SvaraRaderaHa en skön helg
Kram Karin
Jättefina ägg! Riktigt fint påskarrangemang!
SvaraRaderaStor Kram Annelie ♥
Men så smart! Jättefina påskägg, helt i min smak :) Synd att jag inte har frigolitägg hemma, blev så sugen på lite påskpyssel. Ha en skön helg :)
SvaraRaderaDu är så himla duktig, älskar dina ägg!!
SvaraRaderaTrevlig helg till dig, kram Camilla!
Vilka underbara ägg, du är bäst!!
SvaraRaderaKram och ha en fin helg!
Raina
Jättefina ägg!
SvaraRaderaSynd att påskpyntartiden är så kort. Men - ioch för sig kan man ha de fina äggen framme även när det inte är påsk.
Ha en trevlig helg!
Ulrika
Fantastiskt fina! Önskar mig sådana!
SvaraRaderaKram Pia
Jag gillar dem också....
SvaraRaderaHa en skön lördag!
Så himla fina ullägg! Tovade små ullägg för nåt år sen, men då med ull rakt igenom. Nöjde mig med ett gäng små olikfärgade till påskriset. För precis som du säger så tar det tid att få till en ullstomme rakt igenom.
SvaraRaderaBlev väldigt sugen på att tova lite ägg igen. Snyggt på pinne!
Ha en fin helg!
Tack för tipset! Det här måste jag nog plagiera... :)
SvaraRaderaSå himla fina ägg! Jag måste gå till panduro imorgon och se om de har äggstommar =) Kransen som man kan se här till höger... har du gjort den på nått liknande vis? Den är också himla fin!
SvaraRaderaJust den kransen är en av de första jag gjorde och den är inte tovad. Jag har bara lindat ullen runt. Det är lättare med inte så praktiskt. Som nygjord var den glansig och fin men sedan blev den tuffsig och lite dammig så tovning är att rekommendera.
RaderaTack alla fina för alla snälla kommentarer.
Elisabeth