onsdag 24 september 2014

På fårfronten

Visste du att fåråret börjar på hösten. Det är nu allting slutar och det är nu allting börjar om med att man släpper till baggen till tackorna inför nästa års lamning. 

Lammen är avvanda sedan ett bra tag tillbaka och vi har skickat några omgångar lamm 
till slakt. Vi har valt ut de vi själva ska behålla och säljer en hel del, både tack- och bagglamm, till liv. Det har blivit ganska många vägningar och lammen har blivit riktigt duktiga på att följa med oss in i stallet för att visa upp sig när det kommer spekulanter
eller är dags för vägning. 


Själv blir jag en riktig avelsfanatiker såhär års, åtminstone vad det gäller Gotlandsfåren.
Det började redan vid mönstringen i augusti då vi bedömde lammens pälsar och kroppar samt vägde dem för att kunna välja ut de bästa till liv. Sedan var det dags för riksbedömningen av de bästa bagglammen. Strax efter presenterades avelsvärdena på lammen och alla vuxna djur som finns med i Elitlamms avelsregister. 

För att förklara något väldigt krångligt väldigt snabbt kan man säga att avelsvärderins- systemet (BLUP) finns för att man ska kunna jämföra alla Gotlandsfår med varandra oavsett ålder, kön, år och uppväxtmiljö. Ett litet trillingtacklamm som betat på magra naturbeten ska kunna jämföras med ett enfött bagglamm som vuxit upp under optimala förhållanden. 100 är medelvärdet på alla egenskaper. Systemet är ingen absolut sanning med den bästa skattningen man kan få på hur bra gener djuret har.
 
Gotlandstackor.

Jag har nästan slutat blogga, nu är det fårsiffror som gäller. Siffror på de egna fåren, topplistor på Gotlandsbaggar och så givetvis baggauktionskatalogen inför lördagens auktion i Tenhult.  Nu återstår bara det viktigaste beslutet, vilken eller vilka baggar som ska få bli pappor till nästa års lamm på Högagärde.


Allt gott till er
Elisabeth



5 kommentarer:

  1. Låter spännande med fårliv. Här i trakterna måste de som har får vara oroliga för vargarna...

    I går tog jag fram fårskinnen och fårskinnsdynorna till nya utreummet. Jag har ett grått som jag tror är Gotlandsfår, och ett vitt som jag köpt av en arbetskamrat som har får. Det kan behövas fårskinn när höstkylan tränger sig på.

    Septemberhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  2. Förstår att det är både spännande med placeringar och bråda tider nu. Tittade in på "Fårbloggen" och njöt av dina fina bilder där. Själv har jag köpt ett skinn per säsong till uteplatsen, på kökssoffan ligger två skinn och i husbilen ett, dessutom en fåtölj klädd i fårskinn liksom en fällbar sits.... Har inte tänkt på att det är så mycket skinn här, men när man räknar efter så....Däremot har jag aldrig lärt mig äta köttet trots semesterresor i kända fårland som
    Skottland och Island. På Island smakar till och med varmkorven lamm, ja faktiskt allting.
    Härligt att se dig med dina djur!
    Ha det så gott
    Anette

    SvaraRadera
  3. Tänk, vilken annorlunda värld du lever i! En sån givande värld det måste vara!!

    Lycka till med besluten.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. varje årstid har sina speciella åtaganden märker jag när jag läser bloggar lite här och där. Det är kul att följa. Hoppas allt går bra för er och ni får många fina lamm gen
    Önskar dig lycka till med dina val
    Kam Meta

    SvaraRadera
  5. Dom är så söta fåren och lammen och alltihopa! Spännande värld! Och vacker värld. Och så lite sorglig ibland.
    Agneta kram

    SvaraRadera