måndag 28 juli 2014

I fårhagen.

Lammen växer och håller på att blir ganska stora nu. Jag hoppas och tror att de till och med är lite större än vad de brukar vara den här tiden på året. Det får vi tacka den fina sommaren för. Lammen äter nämligen mer när det inte regnar så mycket och gräset anses vara mer näringsrikt. Alla parasiter, som är lammens stora fiender, kryper långt ner i gräset för att söka skydd mot solen och blir inte uppätna i lika hög grad.

Nej tacklammet har ingen grön tunga och undrar ni över den konstiga skuggan
på hennes bogar så är det min arm och kameran.

En torr och solig sommar (och mycket bete) är min och lammens bästa vän, även om torkan förstås inte är nyttig i längden. 


Här har vi släppt fåren på en klövervall som vi egentligen planerat att ta en andra ensilage skörd på. När vi märkte att gräset faktiskt började vissna ner i sommarhettan bestämde vi oss hastigt och lustigt att låta fåren beta vallen istället. Nu blir det lite färre ensilagebalar till vintern, fast å andra sidan tror jag att lammen har vuxit lite bättre på det kanonfina betet. Det betyder, hoppas jag, en tidigare slakt och mindre behov av foder till vintern.


I helgen fick vi tillslut vårt efterlängtade regn, i grevens tid skulle man kunna säga. Om regnat inte hade kommit hade vi ångrat oss gruvligt att vi inte tog andra skörden i förra veckan innan det började vissna på åkrarna. Nu känner vi oss så tacksamma för regnet. Man kan riktigt se hur växtligheten fått ny fart och om några dagar blir det dags för vallskörd igen.


Här pågår det landskapsvård på högsta nivå. Fåren ska just ta sig ann de här hassel- buskarna som växer utmed stenmuren och vill växa in i åkern, men det får det bli mer om 
i ett annat inlägg tror jag. Ha det så gott i sommarvärmen
Elisabeth
9 kommentarer:

 1. Jag njuter som bara den av dina vackra fårbilder! De är lyckliga får de som bor hos er. Som ni sköter dem önskade jag att alla fårbesättningar fick ha det. Så kärleksfullt!

  Sommarkramar från Eva-Mari, som ser din vallmofröbukett och suckar av glädje:)

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder du visar. Regnet var riktigt välbehövligt och som du skriver, man riktigt ser när grönskan återvänder efter efterlängtat regn!
  Kram

  SvaraRadera
 3. När jag ser dina härliga bilder saknar jag verkligen den tiden då vi hade får. Det blir så fint där de betar, de är verkligen de bästa landskapsvårdarna. Saknar också köttet för det är inte självklart att hitta i våra affärer. Lycka till med vallskörden och hoppas det växer till sig, både gräs och får. Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. Tänkte just det, att tungan var grön :) Ser grönt och friskt ut bland klövern på ängen. Ha det bra, kram Katta

  SvaraRadera
 5. Så härliga bilder på dina får.. Har du tid med ett besök???? känns bra att fara ut lit efter all målning. E. vill nog träffa fåren också.
  Önskar dig en skön mitt i veckan dag
  kram Meta

  SvaraRadera
 6. Det finns alltid tid för besök. Välkomna.
  Elisabeth

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder på dina får. Har aldrig haft får själv, men när jag var ung hade våra grannar får. Jag minns att jag fick hjälpa till att mata ett föräldralöst lamm med flaska, jag hann inte mycket annat den sommaren, men jag blev helt förälskad i den lilla lammungen:-)

  SvaraRadera
 8. Vilka gosiga får, dom ser ut att ha det jättebra. På vår äng här intill har vi 9 st lånade över sommaren. Dom är så söta och blir alltid så glada när man pratar lite med dom!
  Vacker bukett i förra inlägget!
  Agneta kram

  SvaraRadera