onsdag 29 januari 2014

Lammfakta - olika lamningstidpunkter

Hos oss har vi två lamnings perioder, en i januari och en i april. I förra inlägget fick jag frågan varför man har lamning i januari, när april kanske är det vanligaste. Så nu tänkte 
jag försöka reda ut begreppen lite och presentera lite snabba fakta och för och nackdelar med de olika produktionsformerna. 

Traditionellt sett har ju de flesta lamm fötts på våren och skickats till slakt på hösten.
Det betydde ett överskott av kött på hösten och en i det närmaste total brist övriga delar av året. Det lammkött som man inte lyckades sälja under hösten frös man in. Till det 
fanns det en gång i tiden statliga pengar. Pengarna drogs så småningom in och hela näringen fick ställa om. Man fick marknadsanpassa sig efter konsumenternas, handelns och slakteriernas önskemål om en produktion som var lite jämnare fördelad över året.


Vilken produktionsform man väljer beror på den egna gårdens förutsättningar och vilken fårras man har. 

Vårlamm 
Lammen föds under vintern och slakt sker från påsk till midsommar.

+ Stor efterfrågan på köttet och bra betalt
+ Tackorna kan beta naturbeten och sämre beten - en lugnare sommar för bonden.
+ Tackor och lamm behöver inte avmaskas. 
+ Arbetsintensivt under vintern då det i övrigt är ganska lugnt att vara bonde.

- Kylan ger de svagare lamm en tuffare start - förebygg med värmelampor.
- Det krävs större stallyta då lammen till större del föds upp inomhus (även om man har        rasthagar)
- Det går åt mer kraftfoder - dyrt.
- Svårare att få tackorna dräktiga. Passar bäst för Dorset och Dorsetkorsningar men
  även för Finull.

Sommarlamm
En sorts mellanvariant av vår- och höstlamm.

Höstlamm
Lammen föds under sen vår och skickas till slakt under hösten.

+ Lätt att få alla raser att lamma under våren.
+ Vid god betestillgång kan lammen födas upp utan kraftfoder.
+ Ger en lugn och skön vinter för fårbonden.
+ De värdefulla skinnen (gäller främst Gotlandsfår) är som snyggast på hösten.

- Lammen är mycket känsliga för parasiter.
- Kö på slakterierna, osäkrare med leveranserna och mycket sämre betalt för köttet.
- Kräver mer tillsyn och bättre stängsel under betesperioden än tackor utan lamm.
- Lammen kräver mycket bra bete för att växa. Det kan bli problem med betestillgången
  mot slutet av sommaren.

Vinterlamm
Planerade vinterlamm föds ute på bete tidigt på sommaren. De föds upp långsamt och skickas till slakt från december fram till sommaren då de är ett år. (Oplanerade vinterlamm föds tidigare under våren men har av olika anledningar inte vuxit som förväntat)

+ Tackorna behöver inget kraftfoder inför och efter lamningen och även lammen kan födas    upp utan kraftfoder.
+ Lammen börjar bli slaktmogna när priskurvan vänder uppåt.

- Kräver mycket stort stallutrymme då även lammen måste stallas in.
- Lammen behöver klippas kanske både en och två gånger innan de vuxit sig stora nog att    gå till slakt.
- Skinnen (som får bottenull) blir inte snygga.
- Mycket arbetsintensivt med kanske både lamning och vallskörd samtidigt.


Hoppas ni blev lite klokare.

Ha det gott mina vänner
Elisabeth


4 kommentarer:

  1. Bra lektion kan behövas för den novise.
    Tack även för en härlig dag i fårhuset.
    Kram Meta

    SvaraRadera
  2. Åhh jag blir helt lammsjuk av dina fina bilder. Väldigt bra beskrivet, bättre än i Får-biblen :-) /Annelie

    SvaraRadera
  3. Åhh... så underbar söt! Tack för informationen om olika perioder.
    Önskar det allt gott!
    Kram Raina

    SvaraRadera
  4. Tack snälla för att du delar med dig. Nu har jag lärt mig nytt om lamm och lamning. Bilderna du visar är så fina!
    Kram

    SvaraRadera