tisdag 9 april 2013

Lammfabriken.

Utomhusliv och planering.

Kvällsmat bakom ladugården. Ensilaget  serveras i stora rundbalsfoderhäckar 
specialdesignade för ändamålet.
Dorsetlamm.Stora skjutporten är öppen mot baksidan och de äldre lammen och deras mammor får ensilaget serverat utomhus. Här i söderläge värmer solen skönt mot ladugårdsväggen och alla verkar trivas med tillvaron. Den första oroliga tiden, när de föddes i januari och en bit in i februari, är över. Nu är de snart stora och det är hög tid att börja tänka på framtiden. 

Jag och maken har nyligen vägt lammen och så smått börjat titta på vilka vi ska behålla själva och vilka som ska säljas till liv eller gå till slakt. Om ungefär en månad kommer vi att börja leverera de första till slakteriet. Under de närmaste månaderna gäller det att väga ofta för att ha koll på hur mycket de växer så att de går till slakt när de är lagom stora. Redan tidigt i vintras, innan alla lamm ens var födda, gjorde jag en planeringsanmälan till slakteriet.Snygging med texelpappa.

Älsklingstackan är en korsningstacka.


Efter vägningen knappar jag in alla vikter i fårdataprogrammet Elitlamm för att få lite hjälp med att räkna ut när lammen är slaktfärdiga. Datorer i all ära men det är ändå jag som fårbonde som måste lära känna mina djur och kunna förutsäga när det är dags. Man brukar säga att tacklamm är slaktmogna från 42 kg och bagglamm från 46 kg men det beror förstås på vilken ras det är och hur de fötts upp. 

Under våren och sommaren tar vi inte tillbaka något kött för försäljning här hemma på gården men till hösten fortsätter vi med lammlådorna igen. Vi har redan fått in lite bokningar och det känns riktigt spännande med vårt nya projekt.Ha det gott
Elisabeth3 kommentarer:

 1. En snabbkurs i lammuppfödning :) tack för ny kunskap!

  Må gott!

  SvaraRadera
 2. Intressant och spännande!
  Pia

  SvaraRadera
 3. Tack för denna lilla kurs, alltid trevligt att läsa något nytt!
  Och fåren, lammen är ju så söta, helt bedårande!
  Agneta kram

  SvaraRadera