fredag 22 mars 2013

Påskfabriken: tovade ägg.

Det finns inga gränser för vad man kan göra med ull. Jo det är klart att det finns men jag utforskar dem. Allt som har mjuka och enkla former är lätt att tova  och efter ett antal tovade hjärtan och bollar var det dags att ge sig på en ny, enkel och naturlig form, nämligen ägget.

Ett klassiskt borede modell större.

Som stommar till äggen har jag använt vanliga frigolitägg från en hobbyaffär. OK , jag 
vet, plast rimmar inte så bra med naturmaterial men tills jag kommer på något bättre får det bli såhär. Visst kan man tova utan en stomme under men det tar lång tid, är svårare 
att få till formen och sedan tar det jätte lång tid innan det torkar om man våttovat.Fjädrar och en jasmin mjukar upp och orkar man inte tova så många ägg 
tycker jag det är fint att blanda olika sorter och storlekar. Vanliga ägg är 
också fina att dekorera med till påsk.


Såhär gör jag:
Jag lindar in ägget i  kardad ull. Det är viktigt att ta många tunna lager med ullens fiberriktning åt flera olika håll. Från kardfloret lossar jag tunna, ca 5-7 cm breda remsor
som jag lindar hårt, lite huller om buller runt ägget, ungefär som om ägget vore ett nystan.

Jag gör en varm såpblandning som jag dänker in ägget med. Det är viktigt att vattnet är varmt och jag blandar såpa lite på måfå (kanske 1/3 del såpa) En klassisk dänkflaska som man använder vid strykning är det perfekta verktyget.

I det första skedet när man blött ner ägget kommer ullen att kännas flera nummer för stor men när tovningen är klar kommer den att ha krympt till lagom storlek. Jag kramar försiktigt ägget i händerna ungefär som om det vore en snöboll. Är man för våldsam eller jobbar på bara ett ställe bildas lätt veck - så  snurra hela tiden. När ullen krympt ihop lite mer kan man börja gnugga ägget. Tovningen är klar när ullytan är fast och lite lätt småbubblig.
Att tova är ganska tidsödande. Det tar säkert en 15 minuter att få till ett ägg och håller man på för länge får man lätt ont i armarna,  men var får man inte stå ut med för att få det lite påskfint.
Sätt äggen på en pinne så syns de mer.


Små detaljer.


Ha det så gott och pyssla lugnt.
Elisabeth12 kommentarer:

 1. Så fina tovade ägg. Jag gillar dem både på fatet och på pinne. Har aldrig provat att tova men blir så sugen när jag ser dina fina alster.

  Ha en skön helg

  Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Jättefina ägg! Riktigt fint påskarrangemang!
  Stor Kram Annelie ♥

  SvaraRadera
 3. Men så smart! Jättefina påskägg, helt i min smak :) Synd att jag inte har frigolitägg hemma, blev så sugen på lite påskpyssel. Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 4. Du är så himla duktig, älskar dina ägg!!
  Trevlig helg till dig, kram Camilla!

  SvaraRadera
 5. Vilka underbara ägg, du är bäst!!
  Kram och ha en fin helg!
  Raina

  SvaraRadera
 6. Jättefina ägg!
  Synd att påskpyntartiden är så kort. Men - ioch för sig kan man ha de fina äggen framme även när det inte är påsk.
  Ha en trevlig helg!
  Ulrika

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt fina! Önskar mig sådana!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 8. Jag gillar dem också....

  Ha en skön lördag!

  SvaraRadera
 9. Så himla fina ullägg! Tovade små ullägg för nåt år sen, men då med ull rakt igenom. Nöjde mig med ett gäng små olikfärgade till påskriset. För precis som du säger så tar det tid att få till en ullstomme rakt igenom.

  Blev väldigt sugen på att tova lite ägg igen. Snyggt på pinne!

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 10. Tack för tipset! Det här måste jag nog plagiera... :)

  SvaraRadera
 11. Så himla fina ägg! Jag måste gå till panduro imorgon och se om de har äggstommar =) Kransen som man kan se här till höger... har du gjort den på nått liknande vis? Den är också himla fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den kransen är en av de första jag gjorde och den är inte tovad. Jag har bara lindat ullen runt. Det är lättare med inte så praktiskt. Som nygjord var den glansig och fin men sedan blev den tuffsig och lite dammig så tovning är att rekommendera.

   Tack alla fina för alla snälla kommentarer.
   Elisabeth

   Radera