torsdag 7 juni 2012

Lammkött + örtkryddor = sant.

Styckningskurs.

Vi har varit på styckningskurs jag och mannen tillsammans med några andra lamm- producenter som precis som vi bär på drömmen att själva kunna vidareförädla och
sälja våra produkter direkt till konsumenten.  Kanske är det en lång väg att gå och kanske är det lättare att snällt ta det lilla man får från slakteriet och låta våra varor gå en anonym tillvaro till mötes i en affär långt borta bland kunder som kanske inte bryr sig.

Vi säger till varandra att hur det än går med den saken så har vi ju i alla fall roligt
under tiden och vi lär oss nya saker som vi har nytta av hemma i köket. Att örtkryddor
är ett måste till lammkött visste vi redan innan men att man kan göra så mycket nytt
och roligt om man vågar stycka lite annorlunda var en riktig ahaupplevelse.


Annorlunda köttfärsrulle inlindad i slaksidan.
Kryddad med bla. basilika, rosmarin, timjan och oregano.

Det är något särskilt med lammrevbensspjäll (honungsglacerat med vitlök och massor med örtkryddor är godast) men även om man älskar det så märker man ganska snart att det är väldigt mycket revben på ett lamm. Det är oftast de bitarna som blir kvar längst i
frysboxen. Lammracks är också jätte gott, där ryker ju en bit på revbenen, men finns det något mer man kan hitta på? Vår styckmästare, Stefan Hjalmarsson tipsade om att
man kan använda slaksidan (dvs. hela sidan på djuret, fast revbenen är bortplockade) till att rulla in något ännu smaskigare i. En lammfärsblandning med mycket örtkryddor eller varför inte en benfri kotlettrad.


Snart ska lammsteken rullas ihop. Här består kryddorna av rosmarin,
persilja, rosepeppar, svartpeppar och enbär. Och vi måste köpa snöre.

Mina bästa lammkryddor.

Jag är välsignad med en liten kryddträdgård och det är inte fel om man vill tillaga lamm.
Min absoluta favorit krydda till allt är citrontimjan som är lite mildare än vanlig timjan.
Jag använder även mycket rosmarin, oregano, basilija, gräslök och persilja. Mynta, salvia
och lite annat åker också med fast lite mer sparsamt. Sedan får vi förstås inte glömma
vitlöken och honungen.


Smaklig måltid
Elisabeth






8 kommentarer:

  1. Aha.. där var många bra tips!
    Tackar för det...
    Jag brukar göra lammfärsbiffar med mycket
    färska kryddor i. Det med klyftpotatis och satsiki(stavas det så?), super gott!!!
    Stor kram
    Sofia

    SvaraRadera
  2. Min man gick en styckningskurs för många år sedan. Kan alltid vara bra... Kunskaperna kom till nytta senast i höstas då svågern fick kött från en halv älg. Som tack för styckningshjälpen fick även vi en hel del älgkött. ;-)

    Jag vill gärna ge dig en award för din fina blogg. Den finns att hämta hos mig!

    Sommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  3. Låter jättegott! Och visst är väl egna kryddor något alldeles extra. Vi odlar egna både i växthuset och på friland.....Lyx!

    SvaraRadera
  4. Låter som en dröm..både lammen och örterna! Min man är slaktare och vi har en liten hemlig dröm om en egen gård : )
    /Cika

    SvaraRadera
  5. Va gott det ser ut och låter... En grillkväll hoppas vi på framåt sommaren. Fast den måste ju bli hos oss för det var väääldigt länge sen. Ha det gott!
    Kram Annika

    SvaraRadera
  6. Mmmm....det ser helt underbart ut!
    De pelargonblommorna i förra inlägget...ja....vilken färg,ja
    Kram,Karla.

    SvaraRadera
  7. Vad gott!! är själv dålig på lamm så jag får snart bjuda er, fast på nåt annat<3

    SvaraRadera
  8. Va spännande med lite nya tips. Själv är jag väldigt dålig på att laga lamm. Gav lixom upp efter ett rejält misslyckande. Smakade raggsocka. Inte kul. Men nu blev jag sugen på att testa igen. Det låter ju gudomligt gott!
    Ha det bra!

    SvaraRadera