lördag 18 februari 2012

Odling i nöd och lust.

Många odlar för att överleva andra mer som avkoppling och av lust. Odlandet är
en livsstil och jag kan bara erkänna att jag är fast. Jag är helt enkelt lite småkär i
mitt grönsaksland. Tanken på att bli mer och mer självhushållande har alltid lockat
mig men lite fakta från SLU har fått mig att inse att vägen dit är lång, mycket lång.

Årsbehov av grönsaker/person

Rotfrukter och lök  240 kg
Kålväxter  30 kg
Bladgrönsaker  6 kg
Tomater och squash  21 kg
Ärter och bönor 30 kg
Frukt och bär 200 kg

Visst lät det som en hel del men jag tröstar mig själv och er andra med att dessa
fakta gäller vegankost. Strunt samma förresten. Det räcker så länge det räcker och
jag är glad för varje morot jag drar upp.

 
Odling i lust. Jag odlar min sallat i kruka så att fienden inte kommer åt den.

Så mycket ger en planta.

Broccoli 1 kg
Bönor, gröna 0,5 kg
Huvudsallat 1 kg
Gul lök 0,15 kg. Vitlök 0,1 kg
Mangold 2 kg
Morot 0,3 kg
Potatis 0,8 kg
Rova 0.2 kg
Rödbeta 0,5 kg
Squash 10 kg 


Odling i nöd. Det är inte bara jag och familjen som vill ha mat och här ser vi
en fiende. Vi har tack och lov inga "mördarsniglar" med snäckor och vanliga
åkersniglar kan också ta för sig.

Jag har vuxit upp i en familj med passion för egenproducerad mat. Arbetet var alltid lustfyllt och glatt och stundtals var halva släkten involverade i våra små projekt.
Det gav många sparade slantar, god och och nyttig mat men också glädje och stolthet
över det vi faktiskt åstadkommit alldeles själva. Med glimten i ögat konstaterade
pappa nöjt: det vill gärna bli bra det vi gör.

Pappa fixade köttet: eget lamm och älg och rådjur, och mamma syltade och saftade.
Vi odlade grönsaker, fukt och bär  och hela familjen tillbringade mycket tid i skog
och mark. Det gjordes blodpudding, leverpastej och isterband, eller hängkorv som vi
kallade den eftersom den fick hänga i källaren och torka. Det låter som om det var
riktigt riktigt länge sedan med det är det inte och det skulle lika gärna kunna vara
trendigt 2000 nu. Det är åtminstone trendigt att prata om mat lagad från grunden,
närodlat och ekosmart.


Blåärt.

Idag har fröpåsarna kommit fram. Diskbänken är full med jord och jag slabbar
och klabbar. Nu börjar allting om på nytt igen. Odling är spännande, i nöd och lust.

Ha en skön helg allihop.




10 kommentarer:

  1. Visst är det kul att göra allt från grunden som dom gjorde förr. Men det är inte alla som fattar att det är ett bättre sätt att leva bla. Kokar just nu krösamos som vi plockade lingonen till i höstas. Barnen tycker att det är mycket godare det man gör själv. Gillar din lata groda. Tack för att man får så mycket inspiration av dig. ha en underbart mysig lördag kram Beijan

    SvaraRadera
  2. Så intressant! Tänk att squash ger så mycket i förhållande till andra grönsaker. Bleve det nödår så vet man vad man ska satsa på ;)
    Jag blir så sugen att sätta igång. Väntar dock lite till med fröna. Först ska krukväxterna planteras om. Kanske redan i morgon!

    Ha en trevlig lördagkväll!
    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Det var kul läsning du bjuder på! Oj så mycket en endaste sqarschplanta kan ge...:O
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Hej! Visst är det underbart med egenodlat????? Man riktigt längtar nu tills man få känna myllan mellan fingrarna...på Öland regnar det i dag...kramen från Maja

    SvaraRadera
  5. Kul med fakta om hur mycket vi behöver och vad en planta ger... Likaså trevligt att du delade med dig av din matbakgrund; det är nog inte många som har denna kunskap med sig hemma ifrån.

    Kram

    SvaraRadera
  6. Intressanta siffror!Nu fick man ännu mer inspiration till att odla eget!
    /Cika

    SvaraRadera
  7. Vad kul att få lite siffror. Jag hoppas på att få till ett grönsaksland något år. Visst är det extra känsla att gå ut och plocka egna grönsaker, vardags lyx! Men hitills har det mest blivit att åka till Marie i Hattsjöhult och det är ju gott och ekologiskt (:D Ha det gott och lycka till med frösådden!

    SvaraRadera
  8. Intressant och kul läsning! Snart är det vår och dags för en ny säsong i trädgården. :-) Jag brukar direktså det mesta i drivbänkarna. Har inte plats att förodla så mycket...

    Vinterhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  9. Vi gillar och äter också mycket grönsaker TROTS att det enda ätbara jag har i trädgården numera är gräslök! Men det finns väldigt många bönder runt oss som har gårdsbutiker och nån måste ju se till att det lönar sig för dom!! *fniss*
    Idag t.ex. ska vi åka och köpa potatis, mjälig till gubben och sparrispotatis till mig. Sen blir det säkert lite olika sorts lök samt rotfrukter också.

    SvaraRadera
  10. Intressant och nyttig läsning...kram 3 tanter,

    SvaraRadera