onsdag 8 maj 2013

Lammsoppa

Har du haft glädjen att få fylla din frys med lammkött: kotletter, stekar färs och annat lättlagat? Till en början är det bara att välja och vraka bland recepten men helt plötsligt är det bara "svåra" bitar kvar: lägg, bog, hals och kanske sådant man inte ens vet vad 
det är. Utmaningarnas tid är här och lösningen blir en mustig och god lammsoppa. Jag älskar soppa och särskilt lammsoppa. Det är smidigt med "allt i ett" och lätt att variera efter vad man har hemma.




Lammsoppa med smak av fänkål och apelsin.

ca 1 kg lammkött med ben. Ex bringa bog el hals
1,5 l vatten
10 svartpepparkorn
10 vitpepparkorn
1 tsk salt
2 gula lökar
3 morötter 
4-5 potatisar
2 pressade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
0,5 tsk timjan, helst citron timjan
1 tsk fänkålsfrön
2 msk smör
1 apelsin 
mer salt och vitpeppar


Koka upp lammköttet i rikligt med vatten tills det skummar. Töm ur vattnet, spola rent
köttet i kallt vatten och diska grytan.

Koka upp 1,5 liter vatten tillsammans med salt och pepparkorn. Lägg i köttet och koka 
ca 50-60 min. Ta upp det ur grytan men spara och sila buljongen. Skär bort köttet från benen och dela det i små bitar.

Hacka löken och skiva morötterna och potatisen. Fräs dem i lite smör i en gryta tillsammans med fänkålsfröna och vitlöken. Häll på lammbuljongen igen (+ ev. lite vatten 
till) och slå i de krossade tomaterna. Lägg i timjan, vitpeppar och ev. mer salt.
Koka under lock ca 20 min el. tills potatisen och morötterna blivit mjuka.

Lägg i lammköttet i soppan igen och låt det koka med en lite stund. Häll sedan i den pressade apelsinen. Skär fruktköttet i bitar och lägg i det med. Smaka av med peppar och salt och glöm inte att lägga i  en skiva god vällagrad ost i tallriken när du serverat soppan.



Smaklig måltid
Elisabeth



7 kommentarer:

  1. Glufs. Får nog bli lamm i kväll. Varför ska man skölja av köttet? Är det för att just de där bitarna ofta är feta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja förmodligen och ibland ser skummet lite grått och smutsigt ut med jag vet inte säkert. Kokar man en bit utan ben blir det ju inte så. Kanske gör man det för att soppan ska se klarare ut.Jag har sett recept med "vanlig" kokning också.

      Kanske är det någon av er andra som vet varför.
      Elisabeth

      Radera
  2. Vad bra tips,soppa är gott och bra att ha några dagar och som du skriver så har man de "besvärliga långkokebitarana" kvar i frysen så här års.
    Ha det gott/Annelie

    SvaraRadera
  3. Den lät god skall prova när det blir någon kall ruggig dag då brukar det bli soppa här. Men du vad har hänt, detta är det senaste inlägget som du har även om jag har andra på min lista över inlägg från dig, Ex om örat,
    Bara undrade, Ha en fin lördag
    Kram Meta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jätte konstigt. Jag sitter just nu och skriver på ett inlägg som handlar om just det och råkade trycka på publicera på tok för tidigt. Jag plockade bort det genast men tydligen ligger det kvar på vissa bloggar ändå. Jag får nog skynda mig att lägga ut den rätta, man vill ju inte slänga ut en kladd hur som helst.

      Kram Elisabeth

      Radera
    2. Jätte konstigt. Jag sitter just nu och skriver på ett inlägg som handlar om just det och råkade trycka på publicera på tok för tidigt. Jag plockade bort det genast men tydligen ligger det kvar på vissa bloggar ändå. Jag får nog skynda mig att lägga ut den rätta, man vill ju inte slänga ut en kladd hur som helst.

      Kram Elisabeth

      Radera
  4. Tack för tipset om soppan, jag och min man äter ofta soppa men det kanske är mest under vinter halvåret. Den här måste jag pröva.Sparar ditt recept.
    Ha en fin dag!
    Kram Raina

    SvaraRadera