torsdag 1 november 2012

Tidlöst.

Man kan fundera på varför den heter just tidlösa. Kanske är det för att den blommar när nästan allt annat gett upp i trädgården.

Som om den inte alls bryr sig om tiden och struntar i om den kommer för sent eller kanske rent av för tidigt. Den är märkligt lik en stor och förvuxen krokus  och efter lite research
fick jag reda på att det även finns vårblommande sorter av Colchium eller nakna jungfrun som den även kallas.Det finns en tanke med att jag har placerat tidlösan strax innanför grinden till trädgården. Här stannar man upp, tittar till och blir välkomnad av en liten blomma.
 
 
 

Allt ljus på närmsta grannen, en grundsten från ladugårdens gamla foderbord som fått flytta in i trädgården och bli skulptur. Bilden är tagen från "fel" håll ner mot grusgången
och de övriga grannarna är kärleksört, lammöron och spansknäva. De är frodiga växter som täcker de något tråkiga bladen som dyker upp på försommaren och sedan har hunnit försvinna när det är dags för blomning. Där fick ni också förklaringen till varför den kallas nakna jungfrun.

Om party prinsessan tidlösan kommer till festen fem i tolv kan nog kärleksörten anses ha varit med ett bra tag. Kärleksörten är en så´n där pålitlig växt som håller hela odlings- säsongen. Den framhäver andra men visar ändå alltid färg efter ett tag och när alla andra gått står den kvar och håller ordning på tidlösan. Den är med andra ord en riktig bästis.


Ha det gott alla trädgårdsbästisar
Elisabeth
 
 
 

5 kommentarer:

 1. Men så vackra dina tidlösor är! Verkligen en trevlig välkomstkommité du har .-)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Så fina tidlösor du har! Jag blir lyrisk. Jag skriver upp i min minnesbok att jag måste köpa det när det blir aktuellt, det är ju så vackert! Underbara bilder dessutom!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Åh de dubbla är så fina. Har av närmaste grannen fått den enkla, men den blommade mycket tidigare. Är den dubbla senare i blom tror du ? Härligt att mötas av blommor den här tiden. Kärleksörten är en tacksam favorit, den är ju så fin att använda när man binder kransar också. Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Tidlösan har jag ingen relation till, varför, kan man undra när dom är så vackra och blommar sent när andra redan tröttnat? Däremot har jag nyss lärt mej älska kärleksörten och har numera flera i min trädgård. Även några kvista står i vas inne i väntan på rötter och i vår får dom komma i jord.

  Din ladugårdssten är ett riktigt konstverk där den står med lilla runda stenen ovanpå. Det vackraste av vackra!

  Ha en fin allhelgonahelg.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. tidlösa är bara sååååå vackra...helt plötsligt står de där i kylan avskalade.....kärleksörten är oå bara sååå ljuvlig, tacksam att göra vackra buketter med....jag brukade leta upp den största jag hade i landet o sedan köpa rosor som jag placerade i själva örten....stora blad runt...höll hur länge som helst! Ha en fin helg kram från Maja

  SvaraRadera