söndag 9 oktober 2011

Thanksgiving på svenska.

Nej inte gör vi som i  USA där man firar Thanksgining med buller och bång.
Tacksägelsedagen går nog ganska obemärkt förbi för de allra flesta av oss. Även
om den faktisk har en alldelas egen dag (idag) på kyrkoåret så finns den inte med
i almanackan.

Utsmyckningen på altaret i kyrkan fick följa med hem och bli fotograferat.

En gång har jag firat "riktig" Thanksgiving i USA, med kalkon och allt och då fick
jag frågan om vi också firade helgen i Sverige. Jag svarade nej och med glimten
i ögat frågade de då om vi kanske inte hade något att vara tacksamma för. Det 
ligger nog ett korn av sanning i frågan och problemet är kanske att vi tar allt det
goda så för givet att vi inte ser det. Vi som lever i fred och frihet och alltid har
mat på bordet.

Pumporna och blommorna lånade jag från den fantastiska
trädgården på andra sidan skogen.

Men just nu är jag ändå barnsligt förtjust över skörden. Glad över det som min
lilla plätt på jorden lyckas producera. Närproducerat, ja till och med härproducerat,
skulle man kunna säga om våra morötter, lökar, potatisar och vårt lammkött och
allt det andra.

Jag har hittat en ny knapp på kameran och fick en
mörkare ram runt.

Alldelas för många tycks ha inställningen att mat inte får kosta något, varken eget
arbete eller pengar och man värdesätter inte goda produktionsformer. Hur djuren,
bonden, arbetaren eller marken mår spelar mindre roll bara det är billigt, billigt,
billigt. Så synd om dem, så synd om oss alla. Så trist med all dubbelmoral, att vi
har regler som är viktiga att följa i Sverige med så fort varan kommer från ett
annat land är vi beredda att strunta i våra ideal.


Med en annan knapp blir det ljust och lite suddigt.

Då är det tur att ni finns där ute, alla härliga bloggare och alla ni andra som delar
era odlarmödor med mig. Jag är ju trots allt inte ensam. Det är så kul att ni vill
följa livet här på gården med fåren och trädgården.

Ha det så gott.
Flitiga Lisa




Jag visar daliorna igen . Njut en sista gång för nu är
de borta , tagna av frosten.

6 kommentarer:

  1. Ett fint inlägg på alla sätt! Inte för att vi är otacksamma i det här landet men inte speciellt tacksamma heller. Men med egenodlat får man ju upp ögonen för hur mycket arbete det ligger bakom innan vi får maten på bordet... och då är kött, mejeri och äggproduktion ännu mer arbetskrävande. Nä, att vara tacksam över maten och allt arbete som ligger bakom har nog många glömt bort - eller aldrig fått lära sig.

    Så vackra foton...som vykort! Verkligen skördeglädje som det lyser om.

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  2. HÄRPRODUCERAT :-) Vilket underbart ord, det ska jag be att få använda mig av !!

    SvaraRadera
  3. Vackra och mysiga arrangemang, ger mig en riktigt go känsla.
    Ett tankeväckande inlägg! Själv har jag inte odlat något de senaste åren men har siktet inställt på att få till en fin upphöjd odlingsbädd nästa år för att komma igång så smått igen.
    Ha det gott. Kram, Ingela

    SvaraRadera
  4. Låna på du Malin. Det var säkert inte jag som kom på det.

    SvaraRadera
  5. Härliga bilder, kul när man hittar nya funktioner (jag är sådan också, mmm det funkar ok resten får jag läsa på sen...) Jag har varit och handlat massor hos Marie i Hattsjöhult idag, härliga ekologiska grönsaker, just nu håller jag på att mjölksyra 4 stora burkar blandade grönsaker, får hålla tummarna för resultatet (:D Jo, nog är det så att man ofta kollar priset, men kvalité är viktig också, men var och en har nog lite dubbelmoral. Men förhoppningsvis blir vi bättre och bättre på att förstå värdet av kvalité och närodlat. Ha det riktigt gott!

    SvaraRadera
  6. Härligt med egen skörd och det känns skönt nu när frosten dargit fram att ha lagt undan lite. Trevlig helg, MB

    SvaraRadera